Gastvrouwen bij een uitvaart, wat doen die eigenlijk?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Locaties, VerhaaltjesTags ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Wij werken veel met gastvrouwen, er hangt een team van leuke lieve en kundige vrouwen om ons heen die ons ondersteunen bij een uitvaart op locatie.

Waar wij bij de familie zijn,  maken zij op de uitvaartlocatie alles klaar voor de komst van de rouwstoet. Ze halen alles op van kantoor wat nodig is; een wagentje met een mooi kleed erover, eventueel schragen waar de kist op kan staan, vazen voor bloemen, condoleance-materialen etc. Vaak rijden ze met een volgeladen auto voor op een locatie. Het grappige is dat zij vaak alles weten van de kosters, beheerders etc. Hoeveel kinderen, kleinkinderen en het wel en wee van iedereen om hen heen.

Ze hebben een mooie taak. Ze bouwen de locatie op, checken met de eigenaar, techniek en catering alle afspraken en zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de genodigden. Waar de uitvaartbegeleidster verantwoordelijk is voor de overledene en de rouwstoet.

Die taken zijn strikt gescheiden, dat maakt de communicatie makkelijk.
Maar waar de uitvaartbegeleidster de hele week alles heeft voorbereid,  plonst de gastvrouw in een hele nieuwe situatie. Ze is voorbereid met instructies, maar toch …  Een goede gastvrouw is goud waard, ze bereid de wieg voor waarbinnen het afscheid zal plaatsvinden, is het aanspreekpunt voor de genodigden en regelt achter de schermen van alles wat fout gaat.

Ik had ooit een grote uitvaart met honderden gasten in de Koepelkerk in Bussum. Aan het einde van de dag bleek dat de gastvrouwen een ambulance hadden laten komen voor iemand die niet lekker werd, 2 mensen hadden opgevangen die waren flauw gevallen, 1 zwerver hadden verzocht om weg te gaan, maar die was begonnen te gillen, en 2 kinderen hadden verschoond.
Ik zat voor in de kerk en heb niets gemerkt. Zo knap!!

Kortom, chapeau voor ons team, het zijn kanjers!