Natuurbegraven, Resomeren en Composteren

Natuurbegraven, Resomeren en Composteren

Natuurbegraven
Bij Natuurbegraven is er sprake van een speciale begraafplaats of een deel van een begraafplaats met een bestemming ‘natuurbegraafplaats’. Natuurbegraafplaatsen liggen vaak op prachtige plekjes: Landgoedeigenaren hebben begraafplaatsen om het landgoed te kunnen onderhouden en bij begraafplaatsen in de Natura 2000 strook zijn graven uitgegeven met een notariële akte om een deel van de natuur binnen de Natura 2000 strook veilig te stellen.  Tot 5 jaar terug lagen de meeste natuurbegraafplaatsen veelal in het oosten van het land, maar ook hier in het Gooi zijn er nu natuurbegraafplaatsen: Naarden (Nieuw Valkeveen), Hilversum (de Bosdrift en de Noorder Begraafplaats (in oprichting) en Begraafplaats Den & Rust in Bilthoven). Deze 4 begraafplaatsen zijn echter onderdeel van een algemene begraafplaats.

Bijzonderheden bij natuurbegraven
– Meestal is een graf voor 1 persoon om de aarde niet te veel te verstoren.
– Meestal is een graf voor eeuwig.
– Er worden milieu voorwaarden gesteld aan de kist, plank of mand en de kleding.
– Er wordt een boomschijf in plaats van een monument geplaatst. Hierop worden naam, geboorte- en sterfdatum vermeld. Wanneer de boomschijf vergaan is, resten alleen de coordinaten van het graf.
– Op vele natuurbegraafplaatsen is het begraven of verstrooien van as niet toegestaan.

Begraven op een natuurbegraafplaats in een eeuwig graf, is de meest milieuvriendelijke uitvaartmethode. Natuurbegraafplaatsen die zijn aangesloten bij de branchevereniging Brana zijn ook gecertificeerd als natuurbeheerder.
Meer informatie vindt u op wikkelgoed.nl, Natuurbegraafplaats Nieuw Valkeveen of de begraafplaatsen van Hilversum of Den en Rust.

Resomeren
Resomeren is een nieuw techniek die nog niet is opgenomen in de wet en dus nog niet mag worden gebruikt. Maar de verwachting is dat deze wet binnen een jaar zou kunnen worden aangenomen. Resomeren wordt ook wel ‘water’ crematie genoemd, in tegen stelling tot ‘vuur’ crematie wat we al kennen.

Wat houdt resomeren in
Bij Resomeren wordt het lichaam opgelost in warm water en Kaliumhydroxide. Na dit proces blijven de botten over die teer zijn geworden; ze worden gedroogd en vermalen. In plaats van as, krijgen de nabestaanden uiteindelijk een wit poeder mee. De restvloeistof wat overblijft, wordt geneutraliseerd en gaat naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Resomeren wordt gezien als een milieu vriendelijkere optie dan cremeren. Meer informatie vindt u op wikkelgoed.nl

Composteren
Composteren is ook nog niet opgenomen in de wet en mag dus nog niet worden gebruikt. De verwachting is dat deze wet binnen een jaar zou kunnen worden aangenomen, maar voor het zover is dat we ook daadwerkelijk kunnen gaan composteren kan nog een aantal jaren duren. Composteren wordt ook wel Veraarden genoemd.

Wat houdt composteren in
Bij Composteren wordt het lichaam in een cocon geplaatst op houtsnippers, alfalfa en stro. Na het sluiten van de cocon wordt het lichaam 40 dagen gewiegd; het lichaam wordt langzaam afgebroken door micro-organismen. Het eindresultaat is voedingstof-rijke grond wat kan worden gebruikt voor het verrijken van de voedingsbodem van de natuur. Meer informatie vindt u op wikkelgoed.nl