GreenLeave

GreenLeave

Wij vinden dat je goed moet zorgen voor de wereld om ons heen. Dat vinden we niet bijzonder, maar heel gewoon. Zorgen dat alles bij een uitvaart zo duurzaam mogelijk verloopt, hoort daarbij.
Dat betekent dat wij waar mogelijk zullen adviseren over duurzame opties bij alle beslissingen die moeten worden gemaakt bij een uitvaart. Niets is verplicht, maar de mogelijkheden zijn er wel.

Alma Uitvaartzorg is lid van GreenLeave, het label dat staat voor een duurzame uitvaart.

GreenLeave kent 7 kernwaarden:

De Duurzame Uitvaartondernemer is een goede werkgever

Voor ons spreekt dat voor zich, uitvaartbegeleiding is een mooi vak, maar ook een zwaar vak. Wij zorgen met elkaar dat we het fijn hebben, voldoende doen aan scholing en intervisie en openstaan voor kritiek.

De Duurzame Uitvaartondernemer minimaliseert de milieu- impact van haar bedrijfsvoering

Wij doen ons best, net als iedereen, om alles zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Afval scheiden, plastic (ook van bloemen bij de uitvaart en plastic flesjes) naar de speciale bak etc.

Maar we hebben nog wel een administratie op papier, omdat we het fijn vinden om bij u aan tafel te zitten met pen en papier, zonder beeldscherm dat tussen u en ons instaat.

De Duurzame Uitvaartondernemer neemt duurzaamheid mee als selectiecriterium bij haar inkopen

Alma Uitvaartzorg koopt waar mogelijk duurzaam in:

  • Onze tassen zijn van hergebruikt plastic (Fairbags.nl).
  • De condoleancematerialen zijn fairtrade en gemaakt van hergebruikt papier (Olino.nl).
  • Zakdoekjes zitten niet in plastic, maar in een papieren wikkel (FSC papier).
  • Printpapier en drukwerk hebben het FSC en het Eco keurmerk.
  • Alma Uitvaartzorg is partner van GreenCoffins manden (deze hebben(nog) geen GreenLeave label).
  • Alma Uitvaartzorg kiest zo min mogelijk voor ecoboard kisten en werkt niet met tropisch hardhout.

U kunt ons assortiment aan producten (kisten, manden, wades, auto’s, urnen en monumenten) bekijken op de pagina foto’s. De foto’s wisselen regelmatig. De duurzame materialen staan apart gelabeld in de fotopresentatie, de materialen met GreenLeave label zijn apart gekenmerkt.

Koelen op gras of met korrels doen wij liever niet, daarmee komen we nog steeds op de standaard methoden uit. Als koelen met Biosac 2000 echt gewenst is, is dat echter wel mogelijk.

Voor het rouwdrukwerk gebruiken wij biotop-papier en enveloppen met het FSC keurmerk en de drukkerijen waar wij mee werken, werken niet met Isoprophyl-alcohol en inkt op basis van aardolie.

De grootste impact heeft het vervoer bij een uitvaart. Niet alleen het rouwvervoer, maar vooral het vervoer van alle genodigden. We proberen daarom om de uitvaart op 1 plek te laten plaatsvinden,  waarbij tevens blijkt dat de meeste mensen het fijn vinden om niet te hoeven verplaatsen.
Een uitvaartbus, waarbij meerdere mensen tegelijkertijd worden vervoerd, of een Tesla elektrische rouwwagen, zijn voorbeelden van verantwoord rouwvervoer.

Catering is een apart hoofdstuk. Inmiddels zijn er steeds meer cateraars die biologische en/of vegetarische en/of vegan catering kunnen leveren, maar dat is nog lang niet overal mogelijk en daar hangt een ander prijskaartje aan. Alma Uitvaartzorg heeft een lijst met cateraars die biologisch, vegetarische en vegan kunnen cateren.

Maar water komt zoveel mogelijk uit de kraan in kannen op tafel. We gebruiken zoveel mogelijk glas. Waar plastic gebruikt wordt, wordt dat apart ingezameld en afgevoerd.
We proberen zo goed mogelijk te portioneren en voedsel wat over is, gaat voor zover mogelijk, mee met de familie of met ons mee naar een gezin waarvan we weten dat zij het goed kunnen gebruiken.

Je kan ook een beetje helpen door te kiezen voor 50% ingrediënten van dierlijke oorsprong en 50% van plantaardige oorsprong. En fijn als het dan ook nog van lokale leveranciers is en seizoensgebonden.

Tenslotte proberen wij mensen bewust te maken van het gebruik van plastic bij bloemen. Wij verzoeken de bloemist om zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar steekschuim te gebruiken of Spagnum. Bloemist Bloemen en Meer maakt boeketten met materialen uit eigen tuin, maar zelf maken is uiteraard ook mogelijk. Bloemen en Meer werken met biologisch afbreekbaar steekschuim van Oasis. We werken tevens met biologische bloemisterij Sperwershof in ’s Gravenland,  Toma Bloemenservice in Kortenhoef, Pluk Me in Weesp en Bloem in Beeld in De Bilt.
Bij het afhalen van papier en plastic door de gastvrouwen, wordt het plastic apart verzameld.

De Duurzame Uitvaartondernemer doet eerlijk zaken en houdt rekening met de wensen en belangen van haar klant

Uiteraard zijn wij eerlijk, maar we lichten het graag nog even toe:

Allereerst worden alle uitvaarten geregeld naar uw wensen, alles gaat op maat. U krijgt van ons, waar mogelijk, binnen 24 uur een draaiboekje. Hierin staan de gemaakte afspraken in zwart afgedrukt, de zaken waar u nog over moet nadenken staan in oranje. Dit maakt het voor u overzichtelijk. Daarnaast krijgt u een transparante begroting. Alma Uitvaartzorg kent geen opslag op diensten en producten van derden en geen bonusregeling voor medewerkers. Wij zijn dus onafhankelijk.

We doen ons uiterste best om de uitvaart, zowel de dagen ervoor als het afscheid zelf, goed te laten verlopen. Dat is ons vak, dat we met passie uitoefenen en we hopen dat u later kunt terugdenken aan een prachtig afscheid.

Na een paar weken brengen wij u de factuur en een klantentevredenheidsonderzoek. Dit laatste vloeit voort uit het Keurmerk Uitvaartzorg. Tevens bespreken we dan of u behoefte heeft aan nazorg.

De Duurzame Uitvaartondernemer ondersteunt maatschappelijke initiatieven

Wij doen veel aan voorlichting en rouwverwerking, alles is gratis toegankelijk: Elke week verschijnt er op facebook een informatieve tekst, deze vindt u ook op deze website onder ‘nieuws’.
Tweemaal per jaar organiseren wij in de Witte Kerk in Naarden een lezing over uiteenlopende onderwerpen.
Tenslotte is er jaarlijks een herdenkingsmiddag. De uitnodiging daarvoor vindt u hier op de site onder ‘nieuws’.

De Duurzame Uitvaartondernemer communiceert op eerlijke en transparante wijze over zijn duurzame werkwijze

Op deze site kunt u alles vinden over Greenleave producten op de pagina foto’s. Tevens kunnen de uitvaartbegeleidsters u alles vertellen over de werkwijze van Alma Uitvaartzorg.

De Duurzame Uitvaartondernemer leidt zijn medewerkers op op het gebied van duurzaamheid

Alle uitvaartbegeleidsters zijn geschoold door Greenleave.