Kan je iemand begraven als het vriest?

Geplaatst op Categorieën Algemeen

Wat een prachtig pak sneeuw lag er dit weekend! Het is alweer aan het dooien, maar wel een mooie brug naar een vraag die veel mensen elke winter stellen: Begraven, kan dat wel als het vriest?

Op de meeste begraafplaatsen hebben ze matten, ze lijken op de blauwe matten die worden gebruikt bij gymnastiek. Hier in Gooise Meren zijn ze meestal groen en ze liggen op de plaatsen waar de nieuwe graven zullen komen.
Deze matten beschermen de grond tegen de ergste vrieskou. Bij strenge vorst bevriest soms de bovenste laag van de grond nog tot zo’n 15 cm diep. Een graf wordt bijna altijd gegraven met behulp van een graafmachine en die machine komt daar makkelijk doorheen. Begraven kan dus in Nederland altijd.

Wat wel anders is bij vorst, is dat de graven worden gedolven met een graf ertussen. Waar normaal gesproken wordt begraven ‘op rij’, dus iedereen keurig naast elkaar, wordt nu steeds 1 plek open gelaten. Die plek wordt weer ingevuld als de vorst uit de grond is.

In de bergen zoals in Scandinavië en de Alpen is de grond door langdurige vorst zo bevroren dat begraven niet gaat. Daar hebben de boerderijen hoog in de bergen altijd een kist op zolder staan. Mocht er iets gebeuren, dan kan iemand wel in de kist worden gelegd en worden gekoeld. Als de grond weer smelt, vindt de begrafenis plaats. Dat kan soms dus wel maanden duren.