De mensen achter de schermen: overledenen verzorging 2

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Verzorging en opbaring

Vorige week had ik het over de mensen die overledenen verzorgen en overbrengen naar huis of naar een uitvaartcentrum. Later bedacht ik dat ik nog niet alles had verteld:

Soms zie je een busje rijden, vaak met daarop de tekst ‘post mortale zorg’. Zo’n busje wordt in eerste instantie gebruikt om materialen heen en weer te rijden, maar soms ook om overledenen over te brengen. We proberen dat altijd te doen met een rouwwagen, maar soms moeten er zoveel spullen mee (kist, brancard, airo) dat het niet in de rouwwagen past en toch gekozen wordt voor een busje.

Soms zie je op televisie zo’n busje of auto staan, wanneer er een moord is gepleegd. De mensen die de overledenen verzorgen na ziekte, zijn ook de mensen die verzorgen na een onnatuurlijk overlijden.
Vaak brengen ze het slachtoffer eerst naar het NFI: het Nederlands Forensisch Instituut. Als het lichaam helemaal is onderzocht, wordt het ‘vrij gegeven. Het slachtoffer wordt dan overgebracht naar de uitvaartondernemer c.q. naar de nabestaanden.
Ook bij suïcide worden zij door de politie opgeroepen.
Ze hebben een veelzijdig en zwaar beroep.

Ze dragen altijd een uniform, sommige mensen vinden dat vervelend omdat ze geen ‘zwarte kraaien’ willen. Maar deze verzorgers gaan van hot naar her en proberen qua kleding er altijd netjes en neutraal uit te zien. Op televisie zie je ze vaak met een wit pak aan, dat dragen ze over hun uniform om geen sporen na te laten op de plaats van delict.

Nog een klein weetje: Op de motorkap van een rouwwagen of een Post Mortale Zorg bus, zitten vlaggetjes. Om de vlaggetjes zitten zwarte hoesjes. Als je zwarte vlaggen ziet – dus met hoes – ligt er geen overledene in de auto. Als je vlaggetjes ziet met witte lijntjes in de vorm van een kruis, ligt er wel een overledene in de auto.