Wat gebeurt er na crematie?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Asbestemming, CremerenTags , , , ,
Alma Uitvaartzorg in Naarden kan u helpen bij de asbestemming

Vorige week schreef ik over ‘het invoeren’ in de oven. De meeste ovens hebben aan de andere kant, tegenover de deur van de invoer, een deur om de as eruit te halen.

Met een soort grote schraper wordt de as uit de oven gehaald en in een metalen asdoos gedaan. Die doos, een soort cakevorm, maar dan veel groter, blijft een aantal uren staan om af te koelen.

Hierna haalt de medewerker het crematie-steentje eruit en verwijdert met een magneet alle magnetische delen. Zoals de schroeven van de kist, maar ook alle chirurgisch metaal.

Daarna wordt de as overgedaan in een cremulator. Dat is een machine waarbij wat grotere delen die niet al uit elkaar zijn gevallen, worden vermalen. Met deze machine worden tevens de edelmetalen, die niet magnetisch zijn, verwijderd.

Tenslotte wordt de as in een asbus gedaan. Dat is tegenwoordig, bij de meeste crematoria, een plastic rechthoekige bus met bovenop plek voor het steentje; een minisafe.

Deze bus blijft een maand lang staan in de zgn. Algemene Nis. Dat is een kluis in het crematorium. Na die maand mogen de nabestaanden de as ophalen.