Honderden foto’s

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Het afscheidTags , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en het Gooi

Herkent u dit? Tijdens de muziek een eindeloze reeks vakantiefoto’s… Nergens een mooie foto, alleen maar foto’s omdat de overledene er toevallig op staat. Nergens aan gerelateerd, de genodigden hebben vaak geen idee waar het over gaat. Of foto’s van alleen de overledene; close in beeld op 100 verschillende manieren.

Het kan anders! Foto’s hoeven lang niet altijd, mijmeren bij alleen muziek is heerlijk. Maar als foto’s gewenst zijn, kunnen ze veel toevoegen. Ga eens op zoek naar beelden die een verhaal vertellen. Bijna niemand heeft de overledene zijn of haar hele leven gekend, de meeste mensen lopen maar een klein eindje mee. Een beeldpresentatie kan een heel leven laten zien. Een paar mooie foto’s zijn dan mijns inziens veel krachtiger dan een hele lading kiekjes.

Een van de meest gestelde vragen is: “Hoeveel foto’s hebben we nodig?”.
Het antwoord is denk ik per uitvaart anders, iedere uitvaart heeft een eigen ritme.
Is het een afscheid met rustige muziek, dan is rust een thema en moeten de foto’s daarbij passen. Dus of geen foto’s of een paar mooie foto’s die lang te zien zijn en misschien langzaam wisselen.
Is het een uitvaart van iemand die jong is overleden, dan is er vaak snelle, harde muziek, dan ligt het tempo veel hoger. Het aantal foto’s zou daarin mee kunnen gaan.

Je kan foto’s zonder volgorde in een loop zetten, maar je kan ze ook per onderwerp selecteren. Het meest eenvoudige voorbeeld: ‘Van Geboorte tot Sterven’. Je kan de foto’s op volgorde laten zien, of indelen per spreker. De beelden uit zijn of haar jeugd spreken meer na het verhaal ‘over vroeger’. De trouwfoto’s laten zien tijdens de muziek die destijds werd gespeeld op de bruiloft is van grote toegevoegde waarde. Enfin, u krijgt hier vast wel een idee bij.

Tenslotte…. laat beelden rustig opkomen bij een wissel. Gooi ze niet van links naar rechts, laat alle effecten in PowerPoint achterwege. Het leidt alleen maar af, terwijl beeld juist zoveel kan vertellen bij het laatste afscheid.