Hoe vertel je kinderen dat iemand dood gaat of is overleden?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Kinderen
Alma Uitvaartzorg is de duurzame uitvaartonderneming van Het Gooi.

Hoe vertel je kinderen dat iemand dood gaat of is overleden?
Het is een veel gestelde vraag; hoe vertel ik het aan de kinderen? En ook hier weer geldt dat ieder dat ‘moet’ doen op zijn of haar eigen manier. Het is soms het meest moeilijke wat je ooit zal moeten doen. Maar er zijn wel wat handvatten:

Als het kan, is het fijn als je het als ouder zelf vertelt. Mocht je daar niet toe in staat zijn, zoek dan hulp en probeer het dan te laten vertellen door iemand die vertrouwd met ze is.

Zorg als het kan, dat je jezelf in de hand hebt als je het vertelt. Als de kinderen erbij waren toen je het bericht kreeg, leg dan later aan ze uit dat je erg bent geschrokken en verdrietig bent. Dat het heel normaal is als zij ook verdrietig zijn en ze altijd bij jou terecht kunnen.

Vertel het op een plekje waar ze zich veilig voelen en waar ze naar hun kamer kunnen rennen als ze daar behoefte aan hebben.

Neem de tijd. Het klinkt zo logisch, maar in sommige hectische situaties is het moeilijk om die rust te bewaren.

Vertel het de kinderen zo snel mogelijk. Kinderen merken veel en ze kunnen angstig worden als ze niet precies weten wat er aan de hand is.
Vertel heel duidelijk wat er aan de hand is, draai er niet omheen. Gebruik bij jonge kinderen woorden als ‘nooit meer’ en ‘dood’. Woorden waar geen andere interpretatie bij mogelijk is.

Sommige kinderen zijn totaal uit hun doen, sommigen gaan na het bericht gewoon weer spelen. Vaak wisselt het elkaar af.
Pubers duiken vaak hun kamer in, zetten keiharde muziek op en verdwijnen daarmee in hun eigen wereld. Laat ze, ze hebben het nodig.

De situaties zijn zo divers dat ik je alleen maar kan aanraden om je eigen gevoel te volgen. Mocht je het fijn vinden om hierover te lezen, dan verwijs ik je graag naar Uitgeverij In de Wolken (www.in-de-wolken.nl). Wij gebruiken uitsluitend hun boeken.