Het samenstellen van een afscheid

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Het afscheid

Een nieuwe kleine serie over alles rond het samenstellen van een afscheid. Inmiddels zijn we de periode van ‘2 sprekers en 3 stukjes muziek’ ver voorbij.

Het grappige is dat als je nadenkt over alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, het lastig is om keuzes te maken. Maar als je bedenkt wat je Niet wilt, wordt het makkelijker. Iedereen kent het dat je bij een afscheid bent geweest en denkt: “dat nooit”.
Het klinkt als negatieve insteek, maar zo is het niet bedoeld. Probeer het maar eens, je komt dan vaak veel sneller tot keuzes die goed voelen.

Ik heb eens een afscheid begeleid, waarbij de meneer die was overleden had aangegeven dat hij geen sprekers wilde, alleen muziek. Ik heb zijn wens uitgelegd aan e genodigden en we hebben 20 minuten geluisterd naar prachtige muziek. Het was heel indrukwekkend en ik weet het nog!

Ik heb ook een afscheid begeleid waarbij alle kleinkinderen, 14 stuks, herinneringen ophaalden. Bij het idee van 14 verschillende sprekers, ben ik erover begonnen dat dat veel te veel was. Maar ze hielden zich aan de afgesproken hoeveelheid tijd per kind en het was prachtig!

Wat ik er maar mee probeer te zeggen… alles is goed, als het maar goed wordt overdacht en vormgegeven. Daarover ga ik de komende weken vertellen.