Wat kost een uitvaart ongeveer?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Informatie diversenTags
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Een van de meest gestelde vragen gaat over de kosten van de uitvaart, vandaar een verhaaltje over geld.

Grofweg kan je zeggen dat een crematie tussen de 7.000 en de 10.000 euro kost. Een begrafenis is duurder, gemiddeld tussen de 8.500 en de 15.000 euro. Kan het voor minder? Soms wel. Kan het duurder? Altijd!

Waar zitten die verschillen nou in?
Crematie is het goedkoopste. Het proces is veel goedkoper dan begraven en het gebouw is ingericht op een uitvaart, dus alles wat je nodig hebt is daar aanwezig.
Begraven is duurder omdat er een graf nodig is, het graf moet worden geopend en gesloten en voor een bepaalde tijd gehuurd. Daarbij is er op veel begraafplaatsen een aula, maar is er verder niet veel aanwezig en moeten we alles wat nodig is ‘in laten vliegen’.
Bij een uitvaart op locatie, bijvoorbeeld thuis of in een atelier of restaurant, moet alles vaak worden aangepast en ingevlogen, ook dat is vaak duurder dan in een crematorium.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de wensen van de nabestaanden;  eventuele volgauto’s, een eventuele advertentie en als grootste post de catering.  Volgauto’s en een advertentie worden vaak geschrapt, dat is een simpele snel bezuiniging. Maar catering… wanneer geef je nou 300 mensen een drankje? En ze drinken niet 1, maar vaak 2 a 3 drankjes.

Tenslotte komen er nog de kosten bij van de uitvaartbegeleidster, samen met de kosten voor de verzorging en opbaren, het drukwerk, bloemen etc. Dit zijn vaste kosten, maar al met al is het een hoog bedrag.

Kan het voor minder?
Ja, door het klein te houden of door te kiezen voor een zgn. Geldbudget-uitvaart.
Je hebt dan over het algemeen geen keuze in de opbaarlocatie, je hebt 1 moment om afscheid te nemen en vindt de crematie plaats zonder nabestaanden. De kosten hiervan bedragen 1.500 – 2.500 euro afhankelijk van de mogelijkheden waar je gebruik van zou willen maken.

Dekt een verzekering alle kosten?
Dat hangt af van je verzekering, daarover de volgende keer meer.