Het avontuur van de uitvaartbegeleidster, deel 4 opbaren

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Het 'laatste huis', Informatie diversen, Verhaaltjes, Verzorging en opbaringTags , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Het avontuur van de uitvaartbegeleidster…. Eerst zorgen voor de overledene, dan de rest! Voor het regelen van de uitvaart, is naast de zorg voor de familie, de overledene het belangrijkste.
Na de verzorging wordt je weer ‘een beetje mens’. In je kleding in plaats van een oud joggingpak; je ziet er meestal wat beter uit.

Moet je altijd wassen en kleden?
Nee, dat hoeft niet. Soms is het fijn omdat de overledene ervan opknapt. Soms voelt het als ‘storen’ en doen we het niet. Soms kleden mensen zichzelf al, als er sprake is van euthanasie.

Waarom moet je koelen?
Als je hart stopt, houdt je lichaam nog een paar minuten ‘reserve’ tijd aan en als er dan niet gebeurt, gaat je lichaam ervan uit dat het zichzelf weer moet opruimen. Een prachtig systeem, waarbij al je cellen in je lichaam zichzelf langzaam maar zeker gaan afbreken. Om dat proces te vertragen, we willen graag het lichaam goed houden tot de uitvaart, kan je een lichaam koelen of balsemen.
Op bed komt een bedkoeling, een plaat tussen het lichaam en de matras om het lichaam te koelen. Onder de kist of mand komt zo’n zelfde plaat, maar dan op schraagjes of op een wagentje met een kleedje eromheen. Zo’n plaat wordt tussen de -18 en -22 graden.

Iedereen ligt altijd zo plat, kan je ook op je zij worden opgebaard?
Ja dat kan, maar dat plat liggen heeft een functie. Op die manier raakt zo’n groot mogelijk oppervlak van je lijf de koelplaat. Als je op je zij ligt, wordt dat lastiger. Plus dat je neus en wangen na een paar dagen een beetje schuin naar beneden zakken i.v.m. de zwaartekracht.
Soms liggen mensen na hun overlijden zo lief en vredig in bed, dat we onder hen een koeling schuiven en het lichaam zoveel mogelijk tegen de koeling aanleggen. Maar dat lukt niet altijd.

Kan je alleen maar koelen met een koelplaat?
Er zijn diverse manieren: Of een koelplaat, of koelen met gras of werken met Biosac. Wij doen geen grasopbaringen, maar hiervoor kan je kijken op de site van Wikkelgoed.
Biosac gebruiken wij wel, maar alleen als mensen erom vragen. We weten dat het werkt, maar het is niet wetenschappelijk onderbouwd. De BIO SAC 200 filters bevatten actieve koolstof en geïmpregneerde klei. De zakjes met korrels leg je op het lichaam, een koelplaat is dan niet nodig.

Een andere methode is thanatopraxie; een tijdelijke balseming waarbij het vocht in je lichaam wordt vervangen door een conserveringsvloeistof. Deze behandeling kan ook thuis worden gedaan. Voor meer informatie zie HQ Thanatopraxie.

Foto: Uitvaartbegeleidster bij Alma Uitvaartzorg, Ariane Staat