Het avontuur van een uitvaartbegeleidster, deel 6 cremeren

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Cremeren, VerhaaltjesTags , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Wij gaan ervan uit dat je bij overlijden jouw omhulsel, de jas die jou je hele leven heeft gediend, achterlaat. Jouw energie, ziel, geest of wat je dan ook gelooft, verlaat na overlijden jouw lichaam. Die jas wordt gecremeerd; als je het zo bekijkt, hoop ik dat je het idee van vuur minder naar vindt.

Bij crematie kan je eigenlijk voor 3 dingen kiezen:
– Het afscheid en het samenzijn erna allebei bij het crematorium.
– Het afscheid in het crematorium en het samenzijn elders.
– Of het afscheid en het samenzijn allebei elders, waarna we de overledene los naar het crematorium begeleiden. Dat laatste kan met de intimi of wij brengen de overledene alleen naar het crematorium. In dat geval heeft het crematorium voor de familie geen toegevoegde waarde en vertrouwen ze ons de begeleiding toe. Dat is een eer!

Naast bovenstaande keuzes, kan je er nog voor kiezen om mee te gaan naar de crematie-ruimte. Als je meegaat, weet dan dat zo’n ruimte een klinische ruimte is. De sfeer is heel anders dan het afscheid waar je net uitkomt.
Een oven bestaat uit stenen, het is eigenlijk net als een pizza oven. De crematie vindt plaats doordat de kist vlam vat door de hitte van de stenen. Er ligt dus geen openhaardhout in.
De kist wordt op een invoertafel gezet; een aluminium tafel met balletjes in het blad, zodat de kist goed over de tafel kan schuiven.
Daarna wordt er een keramieken steentje met een nummer op de kist gelegd. Dit steentje kan niet verbranden en is de garantie dat de as later van jouw dierbare is.
Hierna schuift de deur van de oven omhoog; je voelt hitte en je hoort soms een suizend geluid omdat er zuurstof bij komt. De kist schuift in de oven en de deur gaat weer dicht. Soms zie je vlammetjes, bijvoorbeeld als de kist gefineerd is, of als er tekeningen opleggen. De tijd dat de ovendeur open is is max 8 seconden.

De as moet een maand bij het crematorium blijven staan. 100 jaar geleden, toen we in Nederland crematie kregen, heeft de politie dat laten opnemen in de grondwet. Destijds werden mensen vermoord met arsenicum, wat toen in de tuin werd gebruikt als onkruidverdelger. Arsenicum kan je terugvinden in de asresten.
Na een maand krijgt de opdrachtgever een brief van het crematorium met alle mogelijkheden van asbestemming uitgelegd.