Het avontuur van de uitvaartbegeleidster, deel 5 Begraven

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, BegravenTags , , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Begraven of cremeren? Er zijn nog steeds mensen die niet weten wat hun partner wil. Praat erover! Het is zo essentieel en zo naar voor mensen als ze geen idee hebben wat de wensen zijn.

Bij begraven is de plek van belang; vlakbij huis of op een begraafplaats waar al familie begraven ligt of op een natuurbegraafplaats? Er zijn legio mogelijkheden en het is goed om dit van tevoren te bespreken. Als dat nog niet is gebeurd, schuiven we alles op en vragen de familie om eerst een begraafplaats uit te kiezen. Voor hen is dat naar, ze zijn dan soms een dag onderweg van plek naar plek.

Op de begraafplaats moet er ook nog een graf worden uitgekozen.

Veel mensen denken dat er beestjes in een graf zitten. Dat is een ‘broodje aap’ verhaal. Ieder graf kent een bovenste laag van 65 centimeter, dat is in de wet vastgelegd. Onder de 65 cm is geen leven meer mogelijk, er is geen zuurstof. De wormen zijn bedacht door regisseurs van enge films. In de middeleeuwen stierven mensen aan wormen in hun darmen en de regisseurs zijn daar lustig op gaan voortborduren. Onzin dus!!!

Je kan kiezen voor een Algemeen graf; dit graf blijft van verhuurder en deze bepaalt wie er in komen te liggen. Zo’n graf wordt na 10 jaar ‘geruimd’.
De meeste mensen kiezen voor een Particulier graf; dit graf huurt de familie en hier bepaal je zelf wie er in het graf worden begraven.

De diepte van het graf en de tijd dat je een graf kan huren, is per begraafplaats anders. Hier in het Gooi is het hoog gebied, daar zijn de meest graven voor 3 personen, maar in Zeeland is een graf meestal 1 diep.
In de meeste graven kan je nog 2 urnen begraven.
Als een graf vol is, kan er meestal worden herschikt. Het graf wordt dan opengemaakt, de resten worden dan herbegraven onder de onderste laag en het graf kan dan opnieuw worden gebruikt. Voorwaarde is wel dat degene die het laatst is begraven, minimaal 10 jaar in het graf ligt; we moeten iemand 10 jaar met rust laten, de zgn. grafrust.
Bij de meeste natuurbegraafplaatsen gelden andere regels. De meeste graven zijn voor 1 persoon en kunnen niet worden geruimd; ze zijn voor 50 jaar of voor eeuwig.

Foto: Uitvaartbegeleidster bij Alma Uitvaartzorg, Martha van Seters