Wanneer moet je dingen regelen voor je overlijden?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Informatie diversen, VerhaaltjesTags , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Allereerst: Niets moet! Maar sommige dingen zijn handig om te regelen voor je overlijden. Het kan fijn zijn om een uitvaartonderneming te vragen om thuis te komen praten. Sommige mensen vragen meerdere ondernemers om de sfeer te proeven en hun werkwijze en kosten te bevragen. Dat doet iedere onderneming vrijblijvend. Uiteindelijk kies je een onderneming om je wensen bij vast te leggen.

Zo’n gesprek leidt vaak tot meer vragen dan antwoorden; dingen waar iedereen nog eens goed over na wil denken. Het is fijn als er dan nog tijd is, zodat er geen overhaaste beslissingen hoeven te worden genomen direct na overlijden.

Er zijn mensen die zo’n gesprek hebben, terwijl er nog helemaal geen overlijden in zicht is; Ze gaan op een grote reis, of hebben kinderen met een beperking, of ruzie in de familie. Of ze willen gewoon hun zaakjes op orde hebben. Soms (bij ruzie) timmeren ze alles dicht, maar meestal geven ze de grote lijnen weer om hun nabestaanden te helpen.

Als er wel een overlijden aanstaande is, gaan mensen vaak wat meer de diepte in en bespreken het ook uitgebreid met de kinderen. Kinderen zijn ook vaak bij zo’n gesprek aanwezig, ook als ze nog jong zijn. Ze kunnen dan zelf alles vragen en dat geeft iedereen rust. De dood hangt vaak als een zwaard van Damocles boven een gezin en dan is het goed om te weten wat er gaat gebeuren na overlijden. Het voor iedereen fijn als zo’n gesprek niet vlak voor het overlijden wordt gepland, maar ruim ervoor.

Bij zo’n gesprek wordt ook besproken dat het slim is om naar een notaris te gaan, om de bank te contacten en om eventuele euthanasie wensen vast te leggen.

Je kan zelf zorgen voor een kloppende administratie, een wachtwoorden bestand (veilig weggeborgen, maar bekend bij de nabestaanden) en een correct adressenbestand. Daar help je je nabestaanden enorm mee!