Thuis opbaren? Dat kan niet!

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Verzorging en opbaringTags , , ,

Thuis opbaren? Dat kan niet!
Helaas kom ik nog regelmatig tegen dat een uitvaartonderneming tegen de familie heeft gezegd dat het niet mogelijk is om thuis op te baren. Dat wordt dan gezegd, omdat het soms moeilijk is om ‘uit’ te gaan.

Volgens mij kan thuis opbaren bijna altijd, alleen heeft het soms consequenties waar de nabestaanden rekening mee moeten houden.
Soms is het zo dat opbaren in een kist gewenst is, maar de kist de draai naar de kamer niet kan maken. Een kist is ± 210 cm lang en beweegt niet mee!

Bij het binnendragen van de kist, wordt gelijk gekeken of er obstakels zijn.
De kist kan bij het binnenkomen gekanteld worden, maar als de overledene erin ligt, doen we dat (uiteraard) niet meer.

Een oplossing kan zijn om de overledene in een laken in de kist te leggen. Het laken wordt netjes weggewerkt. Bij het uitgaan wordt de overledene d.m.v. het laken weer uit de kist getild en op een brancard gelegd. De kist wordt daarna in de hal geplaatst. Hierna wordt de overledene weer in de kist gelegd en wordt de kist gesloten. Dit alles gebeurt buiten het zicht van de familie.
Wanneer de nabestaanden de kist voorafgaand sluiten, gebeurt dat dus eigenlijk als rituele sluiting. Het zorgteam maakt de kist weer open en sluit nadat alles klaar is.

Opbaring thuis is eigenlijk alleen onmogelijk, als we de overledene thuis niet kunnen overleggen in de kist en ook niet op de plek van afscheid.