Is een uitvaart in deze tijd altijd klein?

Geplaatst op Categorieën AlgemeenTags , , ,
Lees hier meer over het protocol met betrekking tot het Corona virus in de uitvaart

Door het Corona protocol, mogen er maximaal 30 mensen naar een uitvaart komen en mogen we geen drankjes en hapjes serveren. Daardoor is het idee ontstaan dat we nu allemaal hele kleine korte uitvaarten organiseren.

Wij dachten, toen dit allemaal begon, dat de meeste mensen zouden kiezen voor een korte afscheid nu en een herdenking later in het jaar. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Veel mensen ervaren een herdenking als een soort ‘mosterd na de maaltijd’. Ze willen graag NU afscheid nemen. Heel soms kiezen mensen ervoor om het leven van de overledene in later stadium ‘te vieren’.

We verzorgen dus samen met de nabestaanden het afscheid, nu voor een klein gezelschap. Soms vinden mensen dat echt naar, ze hebben hier niet voor gekozen en  het afscheid altijd anders voor zich gezien.
Maar sommigen ervaren het ook als heel intiem, als ‘terug naar waar het echt om gaat’.

In de uitvaartwereld is inmiddels het stof een beetje gedaald, we hadden toch ook allemaal even de tijd nog om om te schakelen. Inmiddels zijn we allemaal gewend en zijn van alle crematoria en begraafplaatsen de diverse regels wel duidelijk. We doen ons best om het afscheid mooi en passend te maken, ook al is het in deze tijd anders dan anders.