Uitgeleide met een haag

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Het afscheid, Informatie diversenTags , , , , , ,
Alma Uitvaartzorg is de duurzame uitvaartonderneming van Het Gooi.

Een paar weken terug heb ik verteld over de stille inbreng en de uitgeleide.
Een uitgeleide is eigenlijk het begeleiden van de overledene, als deze na een afscheid wordt overgebracht naar een andere plek. Je kan dat op diverse manieren doen, doe het vooral zoals het goed voelt.

In een crematorium wordt na afloop van het afscheid aan iedereen gevraagd om afscheid te nemen door langs de kist te lopen naar de koffiekamer. Bij een afscheid op locatie doen we dat ook wel eens, maar vaak wordt die vorm van afscheid nemen, vervangen door de uitgeleide.
We vragen dan om naar buiten te gaan en buiten een haag te maken van mensen en bloemen. De kist wordt dan door de haag heen gedragen naar de rouwwagen. De mensen nemen daar afscheid door de auto na te kijken.
stille
Ja kan ook een uitgeleide organiseren op een andere manier, bijvoorbeeld als je allemaal lopend naar het graf gaat. Je kan dan vragen of de mensen allemaal achter de kist willen aanlopen. Dat kan met en zonder haag.

In Amsterdam kan je een haag maken door langs de gracht te gaan staan en over de randen van de brug te hangen. De kist wordt dan met de boot naar elders gebracht.

Je kan een haag maken met bellenblaas, dan wordt de kist door een wolk van prachtige belletjes uitgeleide gedaan.
Je kan een toast uitbrengen, je kan zingen… kies voor een vorm die bij je past, die goed voelt. Zelfs een haag in de stromende regen, met allemaal gekleurde paraplu’s, is prachtig!