Foto’s laten maken van een uitvaart, is dat gek?

Geplaatst op Categorieën AlgemeenTags , , , ,

Foto’s laten maken van een uitvaart, is dat gek?
Nee, dat is helemaal niet gek. Sterker nog, het is in heel veel gevallen juist heel erg goed om te doen!

Eigenlijk alle uitvaartbegeleid(st)ers zullen tegenwoordig vragen of het maken van foto’s of een film gewenst is. Veel mensen reageren afwerend; ze willen geen vreemde, geen stoorzender, een fotograaf hoort bij een huwelijk en niet bij een uitvaart…. Tal van argumenten, maar de mensen die het wel wilden, zijn er allemaal blij mee. Het kan heel goed helpen bij het ‘verwerken van je verdriet’, je speelt voor jezelf over en over de film af. Het verhaal moet 1000 keer worden verteld om zich op een prettige manier te kunnen nestelen in je geheugen, en foto’s kunnen daar heel goed bij helpen.

Ook bij ouders die jong overlijden en jonge kinderen nalaten. Voor de kinderen is het een document, waar ze later veel aan kunnen hebben. Bij deze uitvaarten vragen we zeer dringend om een fotograaf of filmer. Het is hier echt heel belangrijk.

Tenslotte kan het ook helpen bij dementie. Het kan helpen om een overlijden goed te laten doordringen. Overigens is het lang niet bij alle demente mensen zinvol, overleg het met de professionals om hen heen.

Als je dan kiest voor foto’s, vraag dan om een professional of vraag iemand uit de vriendenkring die goed kan fotograferen. Iedere uitvaartonderneming heeft uitvaartfotografen in het bestand die gespecialiseerd zijn in uitvaarten en op de achtergrond blijven. Ga het niet zelf doen, je ontneemt jezelf het moment van afscheid!