De werkwijze van een uitvaartonderneming

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma UitvaartzorgTags
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden

Ieder uitvaartonderneming heeft een eigen werkwijze. Gelukkig hebben we niet over heel Nederland een gelijk protocol!
Maar het is voor de nabestaanden belangrijk om te weten wat die werkwijze is. Je gaat met elkaar een belangrijke periode in na een overlijden, een heel intiem proces. Veel mensen staan niet stil bij de verschillen, hoewel we wel zien dat dat heel langzaam een beetje verandert.

Wij hebben vaak wens- en voorgesprekken. Voorgesprekken zijn gesprekken op het moment dat iemand in een palliatief of terminaal stadium is. Bij wensgesprekken is er nog niets aan de hand, maar kunnen mensen zich oriënteren en hun zaakjes goed regelen.

Aan de hand van zo’n gesprek maken wij een draaiboekje en een begroting. Dan heb je een handvat om bijvoorbeeld met de kinderen te bespreken of om neer te leggen bij degene die later jouw uitvaart moet gaan regelen. De begroting helpt je om te weten waar je financieel voor staat. Maar het geeft je vooral een kans om te kijken naar de werkwijze.
Is dit de manier waarop je  het wil. Wil je dat alles voor je geregeld wordt of wil je veel zelf doen. Wil je 1 contactpersoon of maakt je dat niet uit. Is er een ‘klik’ of is die er niet.

Ga zo’n gesprek eens aan, het leidt vaak tot meer vragen dan antwoorden en dat is vaak goed. Je kan niet vragen naar de onbekende weg en als het goed is kan de uitvaartonderneming je verschillende opties laten zien.
Je van tevoren oriënteren scheelt een hele hoop stress. De praktijk leert dat de betrokkenen het fijn vinden; het geeft rust dat de keuzes goed overdacht zijn en op papier staan.

Bij de meeste uitvaartondernemingen zijn deze gesprekken gratis en vrijblijvend.