Onderzoek Rouw en Corona

Geplaatst op Categorieën Alma Uitvaartzorg, CoronaTags ,
Onderzoek Rouw en Corona

Mijn naam is Lyanne Reitsma, ik ben werkzaam als onderzoeker op de afdeling Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Momenteel voer ik samen met mijn collega’s dhr. prof. dr. Paul Boelen, dhr. prof. dr. Jos de Keijser en mevr. dr. Lonneke Lenferink een wetenschappelijk onderzoek uit naar het evalueren van de effecten van een onlinerouwbehandeling voor nabestaanden tijdens de coronacrisis.

Mensen die een overlijden van een dierbare meemaken tijdens de coronacrisis geven vaak aan dat geboden hulp onvoldoende aansluit bij hun ervaringen. Daarom hebben wij een behandeling ontwikkeld die specifiek is bedoeld voor naasten van iemand die is overleden tijdens de coronacrisis. Het doel van de behandeling is om beter met het verlies om te leren gaan. Dit onderzoek is erop gericht om in kaart te brengen of deze behandeling leidt tot afname van emotionele problemen.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In deel 1 van het onderzoek hebben we de effecten geëvalueerd van een onbegeleide onlinerouwbehandeling voor mensen van wie een dierbare is overleden tijdens de coronacrisis. De werving van dit deel van het onderzoek is inmiddels gestopt en in totaal hebben 65 mensen deelgenomen aan het onderzoek.

Sinds maart 2021 zijn we gestart met deel 2 van het onderzoek. In deel 2 willen we de effectiviteit evalueren van een begeleide onlinerouwbehandeling (vergeleken met de onbegeleide variant uit deel 1 van het onderzoek). In deel 2 van het onderzoek wordt de onlinerouwbehandeling online ondersteund door een therapeut via e-mailcontact.

De behandeling wordt aangeboden aan volwassenen van 18 jaar en ouder die een dierbare hebben verloren tijdens de coronacrisis (periode maart 2020 tot heden) en behoefte hebben aan hulp. Wij zijn momenteel bezig met het werven van deelnemers voor deel 2 van het onderzoek, mijn vraag aan jullie is dan ook of er mogelijkheden zijn om ons onderzoek onder de aandacht brengen.

Meer informatie over het onderzoek en de behandeling kunt u vinden op de website: www.rouwencorona.nl  
Ten slotte stuur ik u een link naar een fragment van de uitzending van Nieuwsuur van 4 oktober 2020, waarin dr. Lonneke Lenferink vertelt over het huidige onderzoek. Hierin wordt onder andere uitgelegd dat verwacht wordt dat ongeveer de helft van de mensen die een verlies heeft geleden in Coronatijd vast gaan lopen in het rouwproces met alle gevolgen van dien (bijvoorbeeld door gebrek aan sociale steun of beperkingen in het aantal mensen toegestaan bij een uitvaart).

https://nos.nl/nieuwsuur/video/2350976-hoe-is-het-om-door-corona-nooit-echt-afscheid-te-kunnen-nemen-van-je-geliefde

Aanmelden voor het onderzoek kan via: l.reitsma@uu.nl of bellen naar 06-22299573