Het lichaam moet ‘wennen’

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Verzorging en opbaring

Het klinkt gek, maar het lichaam moet ‘wennen’ aan het overlijden. In het lichaam is van alles aan het gebeuren om het lichaam tot stof te laten wederkeren, cellen worden afgebroken. Hierdoor kan het zijn dat je de eerste 24 uur kleurverschil ziet. Sommige mensen worden na overlijden heel bleek en kleuren weer op, de kleur kan een beetje schommelen.

Naast kleur is ook de houding van het lichaam aan verandering onderhevig. De zwaartekracht maakt dat de huid zakt, sommige mensen worden 10 jaar jonger omdat rimpels gladden worden.
Wanneer iemand is verzorgd en op de koeling of in de kist wordt gelegd, ziet het er vaak de eerste dag wat houterig uit. Het lichaam voegt zich nog niet naar de nieuwe situatie en omdat het plat moet liggen voor de koeling, ziet het er vaak wat onnatuurlijk uit. Maar na 24 uur zie je verschil, het ziet er wat comfortabeler uit omdat het lichaam zich heeft aangepast.

Soms hoor ik mensen zeggen “Het is ‘m niet meer”.
Dat komt omdat je energie weg is. Een lichaam zonder leven is een omhulsel. Het omhulsel dat ons ons hele leven ten dienste heeft gestaan.
Er zijn helaas geen verzorgingstips of trucjes waarmee hij of zij weer ‘terug’ komt, het lichaam gaat z’n eigen gang.