Vaak spijt over een onvolledig afscheid

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, RouwTags

SIRE lanceert vandaag een campagne die ervoor moet zorgen dat Nederlanders het gesprek aangaan over hun eigen afscheid. Uit een onderzoek is gebleken dat een onvolledig afscheid leidt tot extra verdriet en problemen kan geven bij rouw, omdat mensen daar spijt van krijgen.

Met spotjes wordt opgeroepen om het gesprek aan te gaan. In de spotjes staan ‘dooddoeners’ centraal;  veelgebruikte frases waarmee een wezenlijk gesprek over het onderwerp uit de weg wordt gegaan.

Grappig, want ik herken dat probleem niet. Wij besteden veel aandacht aan gesprekken vooraf en hebben tijd om samen met de nabestaanden een mooi afscheid te maken waarbij iedereen op een goeie manier afscheid kan nemen. Dat vereist wel van degene die gaat overlijden en de mensen daar omheen, dat de dood bespreekbaar moet zijn. Daarin is nog een hele weg te gaan.

Bij de meeste uitvaartondernemingen is een gesprek gratis en vrijblijvend. Het kan fijn zijn om je wensen vast te leggen, ook als er nog helemaal geen overlijden in zicht. Een uitvaartbegeleidster neemt je mee in de wereld van de uitvaart, veel mensen hebben geen idee wat er tegenwoordig allemaal kan. Anderen verliezen zich erin.

Je kan niet vragen naar de onbekende weg… laat je daarin begeleiden door iemand die de route kent. Het zijn vaak hele fijne gesprekken!