Stille inbreng

Geplaatst op Categorieën AlgemeenTags , , , , ,

Al eerder schreef ik iets over een zgn. ‘technische crematie’. Het nieuwe woord daarvoor is ‘stille inbreng’, een wat minder zakelijke benaming. Maar wat is het nou eigenlijk?

Bij een stille inbreng, wordt er geen gebruik gemaakt van de aula en de koffiekamer van het crematorium. De overledene wordt alleen naar het crematorium gebracht, zuiver voor de crematie. Het afscheid heeft dan meestal elders plaatsgevonden.

Als je op locatie een afscheid organiseert, heb je diverse opties voor daarna:
Of het afscheid met aansluitend het samenzijn, de overledene is daar dan vaak bij. Daarna volgt dan de uitgeleide, waarna de overledene wordt weggebracht naar het crematorium. Dit kan gebeuren in het bijzijn van de familie.

Of na het afscheid volgt de uitgeleide met daarna het samenzijn. Het is dan niet handig als de familie meegaat naar het crematorium, omdat je vaak lang weg bent (als een locatie naast een crematorium ligt, is dit uiteraard anders). De genodigden zijn dan vaak al weg tegen de tijd dat de familie terugkomt.
De uitvaartbegeleidster kan de overledene dan alleen begeleiden naar het crematorium, een gastvrouw blijft dan bij het gezelschap.

Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van het meegaan naar het crematorium. Steeds vaker blijven mensen liever achter bij alle genodigden die hen lief zijn en hen kunnen opvangen.
Zij geven dan hun dierbare in vertrouwen mee aan de uitvaartbegeleidster, ik vind dat altijd een hele eer.

Mocht je wel meewillen om de overledene helemaal tot het einde te kunnen begeleiden, denk dan goed na over de spanningsboog. Als je nog afscheid moet nemen na het samenzijn, kan het zijn dat je je niet kan ontspannen.
Kies in dat geval voor een locatie dichtbij een crematorium, zodat je mee kan, maar toch snel weer terug kan zijn voor het samenzijn.

Zo heeft ieder afscheid z’n eigen logistiek, wat weer van invloed is op jouw beleving van de dag. Een uitvaartbegeleidster kan daarover met je in gesprek, het is echt slim om daar goed bij stil te staan.

Over de mogelijkheden van een uitgeleide en de diverse crematoria vertel ik de komende weken.