De laatste verzorging

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Verzorging en opbaring

Een heel ander onderwerp, maar de komende weken zal ik proberen wat te vertellen over de zgn. Laatste Verzorging. Vroeger heette dat Afleggen, maar dat woord gebruiken we niet meer.
Bij de laatste verzorging worden eventuele infuuslijnen, morfinepleisters en katheter verwijderd en eventuele wonden verzorgd. Hierna wordt de overledene gewassen en gekleed.

Verzorgen kan je ook zelf, al dan niet met hulp van een professional. Het kan heel fijn zijn.
Maar het hoeft niet, de zorg-mensen zijn altijd heel respectvol en zullen altijd hun best doen om het zo zorgvuldig mogelijk te doen. Je kan er ook voor kiezen om niet te helpen, maar er wel bij te zijn. Of om alleen de sokken aandoen of alleen het haar te borstelen. Kortom, volg je hart en doe wat je fijn vindt.

Omdat een lichaam na een aantal uren afkoelt en stijf wordt, proberen we altijd om de verzorging zo snel mogelijk te doen na het overlijden. Het lichaam is dan nog warm, zacht en soepel.
Het is niet zo dat alles dan hals over kop moet, na een overlijden is er geen haast. Gebruik dat moment, het is ‘heilig’ en de laatste keer dat je zo prive met elkaar bent. Het gaat meer over mijn eigen organisatie, de verzorging komt altijd op de eerste plaats.

Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, wordt altijd gebruik gemaakt van het mortuarium (ook daarover later meer). Je mag altijd helpen met de laatste verzorging, maar in zo’n situatie raad ik het altijd af. Het lichaam is dan door het mortuarium koud en stram geworden, zelf verzorgen voelt dan echt anders.
Mocht je echt willen helpen, vraag dan of de laatste verzorging op de kamer van het ziekenhuis mag plaatsvinden. Soms mag dat en dat is veel prettiger. De overledene wordt dan pas na de verzorging overgebracht naar het mortuarium.