Natuurbegraafplaats Heidepol

Geplaatst op Categorieën Algemeen

Afgelopen vrijdag heb ik een werkbezoek gebracht aan natuurbegraafplaats Heidepol. Hier wordt je begraven in de natuur. Je ziet dus geen graven zoals op een ‘normale’ begraafplaats, alleen af en toe een boomschijf met een naam erop. Die schijf vergaat en dan kan je het graf alleen nog maar terugvinden met GPS.

Sommige mensen kiezen voor een natuurbegraafplaats, omdat graven hier voor eeuwig zijn, dat kan bijna nergens anders in Nederland. Sommigen kiezen ervoor omdat ze het een mooie plek vinden, maar soms ook omdat daarmee de natuur instant wordt gehouden: Op een begraafplaats mag niet worden gebouwd, tenzij de overheid het gebied onteigent. Dat laatste is nooit te voorzien, maar iedereen gaat ervan uit dat dat niet gebeurt. Je zorgt met jouw graf er dus voor dat het natuurgebied blijft zoals het is.

Er zijn inmiddels vrij veel natuurbegraafplaatsen, helaas wel bijna allemaal in het oosten van het land. (Bij Den en Rust in Bilthoven is er een strook bos waarin je kan worden begraven, maar dat is geen ‘echte’ natuurbegraafplaats, dat is onderdeel van een ‘gewone’ begraafplaats)
Heidepol is vanuit het Gooi het meest dichtbij. Ze zijn 4 jaar geleden open gegaan en hebben plek voor 7200 graven. Het is een ongekend succes, er zijn al 5000 graven uitgegeven. Deze mensen zijn nog niet overleden, maar hebben het graf alvast gekocht voor in de toekomst. Mocht je daar willen liggen, dan moet je opschieten, binnen 2 jaar zijn de graven waarschijnlijk allemaal verkocht.

Op het landgoed kan je in de aanwezige schuren of in de openlucht een eenvoudig afscheid organiseren en een samenzijn achteraf. Meer info lees je op www.heidepol.nl