Corona update 16 maart

Geplaatst op Categorieën Algemeen, CoronaTags , , , ,
Lees hier meer over het protocol met betrekking tot het Corona virus in de uitvaart
Corona update 16 maart; Oh wat een hoop vragen vandaag, ik zet het hieronder even voor je op een rijtje:
 
Het nieuwe coronavirus is een virus dat door besmette druppels die vrijkomen bij hoesten en niezen en (direct) contact overgebracht wordt van mens op mens. Griepvirussen worden op dezelfde wijze verspreid. De zorg voor een patiënt overleden aan het nieuwe coronavirus is daarom hetzelfde als de zorg voor een patiënt overleden aan griep (influenza).Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden.
 
Bij een melding van overlijden zullen wij vragen of er mensen snotterig zijn.
Zo ja, dan komen we wel voor het verzorgen van de overledene, maar voor de rest doen we zoveel mogelijk telefonisch en via de mail.
Zo nee, dan bespreken we alles wat je echt moet zien (kisten, drukwerk ed) live aan tafel, maar regelen verder zoveel mogelijk telefonisch en via de mail.
 
De overledene (aan Corona) mag gewoon thuis blijven, of op bed of in een (open) kist. Wij doen de verzorging met handschoenen aan en schort. Deze worden na gebruik in een vuilniszak gedaan, direct dichtgebonden en in een kliko buiten weggedaan, dus niet in een keuken in de vuilnisemmer.
Op eigen titel zou ik het (hand)contact van familieleden met een overledene, willen afraden.
Thanatopraxie (tijdelijke balseming) mag gewoon.
 
Bij een uitvaart in een uitvaartcentrum, crematorium of begraafplaats geldt een maximum van 30 aanwezigen excl. de werknemers.
Tevens geldt een verbod op condoleance materialen en is een nazit niet meer mogelijk.
 
Voor andere locaties geldt nog altijd een 100 personen max (incl. werknemers) mits 1,5 mtr van elkaar geplaceerd.
Uiteraard weten we niet hoelang dat nog duurt en Iedere locatie blijkt daar nu eigen regels te voeren. Kortom, we regelen nu alles in overleg.
 
Het is naar als niet iedereen op het afscheid aanwezig kan zijn, maar het is eigenlijk overal mogelijk om een live verbinding te leggen waarbij de genodigden die niet mee kunnen naar het afscheid, wel mee kunnen kijken. De url + wachtwoord staan dan vermeld in de tekst van de rouwkaart.
Uiteraard zijn hier op locatie kosten aan verbonden, maar veel crematoria bieden het nu gratis aan en PKN kerken zenden in ieder geval de geluidsopname gratis uit.
Er is heel veel mogelijk en de uitvaartbegeleidster kan je dat allemaal uitleggen.
 
Het zijn pijnlijke maatregelen, maar ze zijn nodig en als we ze streng blijven hanteren, zijn we hopelijk snel van het virus verlost. Ik wens iedereen heel veel sterkte!
Lees hier meer over het protocol met betrekking tot het Corona virus in de uitvaart