Voorgesprekken

Geplaatst op Categorieën Algemeen

Vandaag even een serieus onderwerp: Voorgesprekken.
Veel mensen bellen naar ons om hun uitvaart te bespreken.
Wij maken een onderscheid tussen ‘wens-‘ en ‘voor’gesprekken.

Bij wens-gesprekken is er nog geen sprake van een overlijden. Hier gaat het om mensen die hun zaakjes voor elkaar willen hebben, mensen die kinderen hebben die ruzie maken, mensen met kinderen met een beperking, mensen die alleen wonen en zoveel mensen meer….
Iedere 5 jaar krijgen deze mensen een briefje met de vraag of ze het gesprek willen updaten. Niet alleen handig als je wensen veranderen, maar ook omdat er soms dingen wijzigen in de uitvaartbranche.

Bij voor-gesprekken is er sprake van een naderend overlijden.
Moet je een uitvaart nou helemaal dichttimmeren?
Soms wel; ik herinner me een uitvaart van een man die uit een streng gelovig milieu kwam, maar zelf een ‘niet religieuze’ uitvaart wilde.

Maar meestal probeer ik dat tegen te houden, de nabestaanden moeten de gelegenheid krijgen om hun eigen invulling te geven en daarmee op een fijne manier afscheid te nemen. Het is aan degene die gaat overlijden, hoever dat kan gaan. Dat is voor ons soms een lastig paadje om over de manoeuvreren…

In beide gevallen is het fijn voor de nabestaanden als de grote beslissingen als ‘begraven’ of ‘cremeren’ ergens vastliggen, als er een goed adressenbestand klaarligt en een recent testament. Je bespaart je nabestaanden daarmee een hoop ellende!

Bij alle uitvaartondernemers zijn dit soort gesprekken vrijblijvend. Hoe het verder gaat bij collega’s weet ik niet, maar bij ons krijg je een draaiboekje en een begroting. Het boekje kan je bespreken met de kinderen, die kunnen dan nog zeggen of ze zich er in kunnen vinden of dat er nog dingen moeten wijzigen.

De ervaring leert dat de meeste mensen rust vinden als het is geregeld en gezinnen consensus bereiken, waarmee een hoop stress kan worden vermeden!