intervisie is fijn!

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma UitvaartzorgTags
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en omgeving

We organiseren met collega’s 2x per jaar een intervisie middag. Altijd op zondag, dat is de enige dag dat er geen uitvaarten gepland worden en we de rest van onze bezigheden hieromheen kunnen plannen. Intervisie klinkt ontzettend saai, maar het is zo fijn! We komen nu al meer dan 10 jaar samen en het grappige is dat we dat doen met alleen vrouwen.

Heerlijk om aan collega’s dilemma’s voor te kunnen leggen, vraagstukken van meerdere kanten te kunnen belichten en vooral even kwetsbaar kunnen zijn in je beroep en je emoties. We hebben een lastig vak, waarbij we vaak dingen tegen komen waar je je intimi niet mee wilt belasten en waar vaak een beroepsgeheim op rust. Tegenover elkaar mogen we dat geheim (tot op zekere hoogte) schenden om onze eigen geestelijke gezondheid te dienen.

Vandaag sneed een collega het volgende dilemma aan:
Een mevrouw was na een misdrijf gevonden in het bos. Ze had er al wat langer gelegen en mijn collega vond haar niet meer toonbaar voor de familie. Ze had foto’s gemaakt van bijzondere kenmerken van mevrouw en deze aan de familie laten zien. De familie kon aan deze foto’s niet zien hoe mevrouw eraan toe was, maar had wel bewijs dat het om haar ging. Belangrijk voor de verwerking, je kan het overlijden dan onbewust beter plaatsen.
Mijn collega vond dat het haar taak was om de familie te beschermen, maar vond het ook een ingewikkeld dilemma. Je maakt een beslissing voor de familie, heb je dat recht wel? Je ontneemt ze eigenlijk de mogelijkheid om afscheid te nemen.
We hebben er vanmiddag lang met elkaar over gesproken. We hebben hier allemaal al een keer voorgestaan, het is een beslissing die je neemt op basis van feiten, maar ook op basis van je intuïtie. Het is de moeilijkste kant van ons vak.

Intervisie biedt iedere keer weer inzichten, inspiratie en nieuwe ideeën.
Samen met lekker eten, een goed glas wijn en veel ‘de slappe lach’, was het een fijne zondagmiddag.