Fases van kinderen: 4 tot 6 jaar

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Kinderen
FB Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en omgeving

Kinderen in de kleuterleeftijd weten wel al iets over doodgaan, de cavia is overleden of ze hebben een dood vogeltje gezien op straat, maar ze kunnen het nog niet plaatsen. Voor hen is het iets tijdelijks, ze begrijpen nog niet dat het voor altijd is. Het maakt ook dat kinderen vragen wanneer opa weer terugkomt.

Voor nabestaanden is dat soms lastig, het lijkt net alsof ze niet verdrietig zijn, dat het ze niets doet. Maar als je nog niet begrijpt dat de dood voor altijd is, hoe kan je dan verdrietig zijn… Dat besef komt pas veel later.
Kleuters zijn praktisch. Vragen als “wie zit er in die doos?” of “kan oma niet meer lopen?” zijn zaken die hen bezig houden. Laat ze zien zoals het is, laat ze (als ze dat willen) de overledene aanraken en voelen hoe koud het is. Daarna zullen ze weer opgaan in hun eigen spel.

Ik vertel ze soms dat het hart van oma kapot is. Het woord ‘kapot’ is een herkenbaar woord. En als je hartje kapot is, doet je kacheltje het niet meer en dan wordt je koud. Nu ik het zo opschrijf klinkt het een beetje gek, maar de meeste kinderen kunnen dat wel plaatsen. Vertel ze zoals het is, geheimen zijn erger dan de werkelijkheid.

Ook hier weer: Kikker en het vogeltje, Derk Das blijft altijd bij ons… prachtige boeken waarmee je de dood bespreekbaar kan maken.