Een uitvaartverzekering, onzin of nodig?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Informatie diversenTags , , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Het Gooi

Een saai onderwerp, maar wel nodig om even bij stil te staan als je het over de kosten van een uitvaart hebt.

Er zijn grofweg 2 soorten verzekeringen; de natura-verzekering en de kapitaal-verzekering.

Een natura-verzekering is een verzekering die uitkeert in natura; diensten en producten. Als je verzekerd bent voor een waarde van 5.000,00 euro, krijg je een uitvaart met producten en diensten ter waarde van dat bedrag. Wil je een andere (duurdere) kist, dan moet je daarop bijbetalen.

Een kapitaal-verzekering keert uit in geld. Het bedrag waarvoor je bent verzekerd, wordt uitgekeerd na de uitvaart. Heb je minder uitgegeven dan het bedrag waar je voor bent verzekerd, dan wordt dat in de meeste gevallen uitbetaald. Een kapitaal-verzekering mag je overal besteden.

Hier moet je even opletten: Veel ondernemingen maken reclame door te zeggen dat je altijd bij hen welkom bent, ongeacht je verzekering. Dat klopt ook, maar….
Een natura-verzekering moet je besteden bij de uitvaartonderneming waar je verzekerd bent. Wil je nou naar een andere onderneming, dan mag dat wel, maar dan krijg je meestal niet de hoogste waarde uitgekeerd, maar een ander lager bedrag. Dit is per polis anders, het is handig om daar de onderneming waar je verzekerd bent over te bellen.

Er bestaat ook nog een zgn. deposito. Hierbij betaal je van tevoren een bedrag aan een uitvaartonderneming. Als een soort voorschot. Dit werd vroeger veel gedaan, maar komt nu veel minder voor.

Veel mensen hebben hele oude verzekeringen, nog afgesloten door hun ouders voordat er natura-verzekeringen kwamen. Vroeger werd je door de hoge kindersterfte gelijk vanaf de geboorte verzekerd, vaak nog voor je gedoopt werd! De verzekeraars van destijds bestaan bijna niet meer, alles is verkocht aan de nu grote verzekeringsbedrijven. De uitvaartbegeleidster kan je helpen met het innen van die verzekeringen, maar ze zijn nooit geïndexeerd en brengen nog maar heel weinig op helaas.

Als je goed met geld om kan gaan, zet dan gewoon geld opzij tegen een mooie rente. Zo niet, laat je dan heel goed adviseren en leg diverse offertes naast elkaar.