Corona

Corona

Coronamaatregelen 1 juni 2020

Nederland in de ban van het Coronavirus. Voor uitvaarten zijn er regels opgesteld; Alma Uitvaartzorg volgt de richtlijnen van het RIVM, het Uitvaart Crisisteam en de diverse gemeenten. Daarnaast kennen alle crematoria, begraafplaatsen en locaties hun eigen invulling en regels.

Binnen deze beperkingen doen we ons uiterste best om samen met de nabestaanden de uitvaart toch zo mooi mogelijk te maken.
Als er geen Corona is geconstateerd, komen we gewoon bij u thuis om alles te bespreken. We nemen wel veiligheidsmaatregelen in acht d.m.v. het dragen van handschoenen, gebruik van handalcohol en het houden van afstand.

Wilt u een persoonlijk gesprek of wilt u meer weten over de mogelijkheden die er zijn, belt u dan voor een afspraak naar 035-6910743 of neem contact op via info@almauitvaartzorg.nl. Zo’n gesprek is gratis en verplicht u tot niets.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor?
Bel dan naar ‘Een luisterend oor tijdens de Coronacrisis’
www.een-luisterend-oor.nl
020-8081538

De regels

De verzorging van de overledene mag gelukkig weer worden gedaan door naasten (max 2 personen), in het bijzijn van het zorgteam.

Thuis opbaren mag, op bed, maar ook in een kist, mand of op een opbaarplank.

Ieder uitvaartcentrum kent z’n eigen regels met een maximum aantal bezoekers in het pand.

In de gemeente Gooise Meren is een erehaag toegestaan van maximaal 100 personen, waarbij ieder op 1,5 mtr van elkaar moet staan.

Vanaf 1 juli zijn de regels rond Corona versoepeld en mogen er 100 mensen worden uitgenodigd voor een uitvaart. Maar kunnen er ook zoveel mensen komen? 100 mensen die ook 1,5 meter afstand moeten houden…. de meeste locaties kunnen dat niet aan. We hebben een lijst van alle crematoria, begraafplaatsen, kerken en locaties in het Gooi met zgn. Corona-plaatsen. Het blijkt dat er maar heel weinig plekken zijn, waar 100 mensen kunnen zitten…..

U mag elkaar helaas niet condoleren, omhelzen en troosten, u moet (ook buiten) de 1,5 meter afstand in acht houden, behalve mensen uit 1 huishouding.

Er geldt geen maximum als mensen op een vaste zitplaats zitten (gelijk aan de 100 van hierboven) en een gezondheidscheck krijgen en een reservering hebben. De check wordt geregeld door gastvrouwen. De rouwkaart geldt als reservering, de genodigden moeten deze dan laten zien bij de ingang.

Er mogen weer drankjes en hapjes worden geserveerd, maar wel met restricties. Zo moet er een looproute worden aangehouden en is er een buffet zonder bediening. Statafels zijn niet mogelijk,  iedereen moet zitten aan tafel. Dit kost meer ruimte, waardoor het aantal plaatsen soms kleiner is dan het aantal plaatsen bij het afscheid. Het aanbod van drankjes en hapjes is vaak beperkt. Bij de uitgang kunnen we tasjes meegeven met wat lekkers voor onderweg.

Er mogen geen condoleance-materialen worden neergelegd.

Er mag niemand meerijden in de rouwwagen.

In een volgwagen mogen 6 personen meerijden.

Er mogen vaak nog maar 4 dragers zijn in plaats van 6.

Op sommige begraafplaatsen mag de kist alleen dalen met een lift, dus niet met touwen.

Vraag bij je uitvaartbegeleidster wat wijsheid is, maar houd er rekening mee dat we de komende weken met vallen en opstaan moeten gaan leren hoe we de nieuwe regels gaan toepassen.