Nieuwe hulp bij het spreken op een uitvaart

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Nieuwe ontwikkelingen, Nieuws, Herdenkingsmiddag en LezingenTags
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en het Gooi

Mensen willen vaak spreken bij een uitvaart, maar zien daar dan heel erg tegenop. Ook al ben je gewend om te spreken, spreken op de uitvaart van iemand die je heel erg dierbaar is, dat is ingewikkeld.

Er zijn veel tips te geven: korte zinnen gebruiken, groot uitschrijven met goeie interpunctie, openen en vertellen aan je naaste familie of vrienden. Dat laatste is zeker belangrijk, omdat zij je feedback kunnen geven, maar ook omdat iets vertellen aan hen veel enger is dan een hele zaal vol mensen. Als je dat dus kan, lukt het in de zaal ook!

Maar er is nog een belangrijke tip: de bierdop! Ooit op mijn opleiding geleerd en daar altijd dankbaar gebruik van gemaakt. Als je een dop van een biertje of een frisdrank-flesje in palm van je hand legt en je knijpt daarin, doet dat pijn. Precies genoeg pijn om je gefocust te houden. Niemand vindt het erg dat je gaat huilen, maar de meeste mensen vinden dat zelf heel erg vervelend. Het is een geheim ‘wapen’, omdat niemand ziet dat je een dop in je hand houdt.

Al jaren zochten we naar een alternatief voor die doppen. We hebben een zakje, dan kan iedereen een eigen merk uitzoeken, maar het bleef een beetje armoedig. Nu heeft iemand daar, heel lief, over nagedacht en met een laserprinter ‘doppen’ voor ons gemaakt. Van Nederlands hout, duurzaam en mooi. Lieve Noud, dank je wel!!!!