Films en boeken

Films en boeken

Op deze pagina plaatsen wij artikelen, mooie films en boeken over rouw en overlijden. Voor een aantal titels is lidmaatschap van 2doc.nl nodig.

De Volkskrant: Aan iemand vragen Waar lijd je aan, vind ik een doodnormale vraag

Doden liegen niet
Forensisch patholoog Frank van de Goot neemt je mee in zijn dagelijks leven met de dood. Gedreven door nieuwsgierigheid en passie voor zijn vak is hij altijd op zoek naar de ware toedracht van de dood. Door middel van onconventionele experimenten verzamelt hij bewijsmateriaal, die de doodsoorzaak in een ander daglicht zet.

Ik mis je: Erik Scherder over rouw
Deel 1: waarom doet rouwen pijn in je lichaam?
Deel 2: waarom is het fijn om tegen een foto te praten?

Overgave
Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en heeft het moeilijk om daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze erfde de hardloopkleren van Annemarie en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.

Ewout: Dood gaan we allemaal
De dood hoort bij het leven, maar is voor velen nog steeds een taboe. Ewout loopt mee met mensen die van de dood hun beroep hebben gemaakt. Hij ziet wat er komt kijken bij een crematie en is bij het ruimen van een graf. Ook loopt hij mee met een lijkschouwer. Waarom kiezen mensen voor zo’n ogenschijnlijk luguber beroep? Mooi gemaakt overzicht van mensen werkzaam in de uitvaartsector.

De documentaire Natuurlijk sterven van Gijs Haak (via 2doc.nl)
Floor Haak (86) wil niet naar een verpleegtehuis. Voor euthanasie is hij nog te goed en daarom kiest hij voor versterven. Hij vraagt zijn zoon zijn laatste ‘project’ te filmen, om andere te inspireren.

De documentaire Voorgoed samen
Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondragelijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen.

NPO serie De kennis van Nu – aflevering maart 2022 De duurzame dood.
Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode, waarbij het lichaam oplost in een vloeistof. De recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu koos hiervoor.

Dood in de Bijlmer
In de Bijlmer heeft iedere cultuur zijn eigen rituelen rondom de dood. Uitvaartmanager Anita wil één nieuw rouwcentrum voor alle culturen.

Waarom bleef je niet voor mij
In ‘Waarom bleef je niet voor mij?’ vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen.

Wolkenzusje
Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. Wanneer Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden maakt, twijfelt ze of ze over de dood van haar zus wil vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

Wat overblijft
Na het overlijden van hun moeder staan drie zussen voor de taak hun ouderlijk huis leeg te halen.

Het voorland is back
De zus van documentairemaker Susanne Heering maakte op haar 32e een einde aan haar leven. Heering brengt in ‘Het voorland is back’ het rouwproces van haar familie in beeld.

Solo
Regisseur Koen Suidgeest volgt de 61-jarige Irma gedurende het eerste jaar na het overlijden van haar man.