Films en boeken

Films en boeken

Op deze pagina plaatsen wij artikelen, mooie films en boeken over rouw en overlijden. Voor een aantal titels is lidmaatschap van 2doc.nl nodig.

Het verhaal van Sander (Spotify)
In de podcast ‘Onschatbare Waarde’ nemen Sonja en Ewald, de ouders van † Sander, je mee in het verhaal van † Sander, zijn depressie en uitzonderlijke intelligentie en de moeilijkheden die daarmee gespaard gingen. Ze hopen met de Foundation, Sanders gedachtengoed voort te zetten met alle kennis die zij hebben opgedaan over depressiviteit bij jongeren. Met de stichting willen ze depressies bij jongeren voorkomen en perspectief bieden aan hen.

Podcast over uitvaartbegeleiders

Slotakkoord: Portret van de Belgische arts François Damas, die in zijn spreekkamer zorgvuldige, openhartige, intieme en aangrijpende gesprekken voert met ernstig zieke mensen over hun mogelijke euthanasie.

Liefsteling: Het liefdesstel Hetty (76) en Jeanne (91) gaat dansend door het leven. Hun kleurrijke bestaan verandert als dementie grip krijgt op Jeanne. Hetty komt voor een dilemma te staan: moet ze hulp toelaten?

Karo wil goed dood: Karo (29) heeft een complexe posttraumatische stressstoornis en is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Daarom is ze een euthanasietraject gestart.

Boek: Je kunt het maar een keer doen, item op DDDW

De Volkskrant: Aan iemand vragen Waar lijd je aan, vind ik een doodnormale vraag

Doden liegen niet
Forensisch patholoog Frank van de Goot neemt je mee in zijn dagelijks leven met de dood. Gedreven door nieuwsgierigheid en passie voor zijn vak is hij altijd op zoek naar de ware toedracht van de dood. Door middel van onconventionele experimenten verzamelt hij bewijsmateriaal, die de doodsoorzaak in een ander daglicht zet.

Ik mis je: Erik Scherder over rouw
Deel 1: waarom doet rouwen pijn in je lichaam?
Deel 2: waarom is het fijn om tegen een foto te praten?

Overgave
Regisseur Marijn Frank verloor haar hartsvriendin Annemarie en heeft het moeilijk om daarna de draad van het leven weer op te pakken. Ze erfde de hardloopkleren van Annemarie en bereidt zich met hulp van trainer en coach Hesdy voor op de marathon van Berlijn.

Ewout: Dood gaan we allemaal
De dood hoort bij het leven, maar is voor velen nog steeds een taboe. Ewout loopt mee met mensen die van de dood hun beroep hebben gemaakt. Hij ziet wat er komt kijken bij een crematie en is bij het ruimen van een graf. Ook loopt hij mee met een lijkschouwer. Waarom kiezen mensen voor zo’n ogenschijnlijk luguber beroep? Mooi gemaakt overzicht van mensen werkzaam in de uitvaartsector.

De documentaire Natuurlijk sterven van Gijs Haak (via 2doc.nl)
Floor Haak (86) wil niet naar een verpleegtehuis. Voor euthanasie is hij nog te goed en daarom kiest hij voor versterven. Hij vraagt zijn zoon zijn laatste ‘project’ te filmen, om andere te inspireren.

De documentaire Voorgoed samen
Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van de ander. Ze willen niet ondragelijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen.

De duurzame dood NPO serie De kennis van Nu – afl maart 2022
Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode, waarbij het lichaam oplost in een vloeistof. De recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu koos hiervoor.

Dood in de Bijlmer
In de Bijlmer heeft iedere cultuur zijn eigen rituelen rondom de dood. Uitvaartmanager Anita wil één nieuw rouwcentrum voor alle culturen.

Waarom bleef je niet voor mij
In ‘Waarom bleef je niet voor mij?’ vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen.

Wolkenzusje
Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. Wanneer Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden maakt, twijfelt ze of ze over de dood van haar zus wil vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

Wat overblijft
Na het overlijden van hun moeder staan drie zussen voor de taak hun ouderlijk huis leeg te halen.

Het voorland is back
De zus van documentairemaker Susanne Heering maakte op haar 32e een einde aan haar leven. Heering brengt in ‘Het voorland is back’ het rouwproces van haar familie in beeld.

Solo
Regisseur Koen Suidgeest volgt de 61-jarige Irma gedurende het eerste jaar na het overlijden van haar man.

Ik laat je gaan
De zeventwintigjarige Sanne lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Na negen jaar intensieve behandeling zonder resultaat heeft ze besloten niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding.

Veda beslist zelf: Jong en een euthanasiewens
Door haar vele psychische aandoeningen besloot Veda al op jonge leeftijd niet meer te willen leven en meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek.

Tijd om te sterven
Filmmaker Anne Christine Girardot is één dagdeel in de week vrijwilligster in een hospice in Deventer. Ze vindt dat er in de media een eenzijdig beeld wordt geschetst van wat ‘waardig sterven’ inhoudt en besloot een documentaire te maken over wat ze ziet gebeuren in haar hospice. In een tijd waarin je lijkt te kunnen bepalen hoe je wilt sterven, toont Girardot de naakte werkelijkheid rond een sterfbed.

Veda beslist zelf
Door haar vele psychische aandoeningen besloot Veda al op jonge leeftijd niet meer te willen leven en meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek.

Als Mara lacht
Mara Tempelman (25) heeft de ziekte van Ulrich, een bindweefselziekte die al je spieren doet verslappen. Mara zit in een rolstoel en is afhankelijk van 24-uurszorg. Haar euthanasiewens zorgt voor intense gesprekken binnen het gezin.

Moeders springen niet van flats
Het is maandagmiddag 25 februari 2002. Mijn moeder trekt haar jas aan en vraagt: ‘Mag ik nog een laatste knuf?’ Ik barst in huilen uit en denk: ‘Dit is waanzin!’ Mijn lichaam verstijft en ik voel dat ik niet in staat ben iets uit te brengen.

Punt uit
Michael Hellgardt wordt verscheurd tussen zijn wil om te leven en zijn wens om zijn lijden te beëindigen. Samen met zijn partner Rosemarie Blank maakte hij deze film van zijn laatste dagen.

Dood op verzoek
De documentaire ‘Dood op verzoek’ uit 1994 is misschien wel één van de meest spraakmakende documentaires: de film wordt beschouwd als één van de belangrijkste aanjagers van het euthanasiedebat in binnen- en buitenland.

De strijd om het einde
Aan de hand van uniek archiefmateriaal en gesprekken met vele betrokkenen laat de film de dilemma’s en de controverses rond de totstandkoming van de euthanasiewet zien. Het startpunt is de zaak Postma in 1973. De enorme verontwaardiging over de vervolging van een arts die haar moeder euthanasie verleende was de opmaat tot de invoering van de wet, bijna dertig jaar later.

Data na je dood
Wat gebeurt er met jouw socials als je er niet meer bent? Blijven die dan altijd online? Dood is dood. Of toch niet? Quinty gaat onderzoeken of je iets kan vastleggen over je socials na je dood. Ze praat door middel van deepfake met haar overleden opa en ze spreekt een vriendengroep die iemand verloren is, waarvan nog alles te vinden is op Instagram en TikTok. Als je socials voor altijd op het internet blijven, ben je dan online onsterfelijk?