wanneer ga je sluiten?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Het 'laatste huis'
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en het Gooi

Wanneer ga je sluiten?
Een vraag die vaak aan de orde is. Vroeger sloot je de kist vlak voordat de stoet ging vertrekken naar de uitvaartlocatie. Veelal omdat de uitvaartonderneming dan toch al aanwezig was. Lang daarvoor sloot je in de kerk, nadat de familie de condoleances in ontvangst had genomen, maar nog voor de dienst begon. In beide gevallen was er weinig tijd en weinig ruimte voor een persoonlijk afscheid.

We gaan eigenlijk nooit meer met een open kist naar het afscheid. Deels omdat dan de rust ontbreekt om rustig te kunnen sluiten, deels omdat bijna niemand een open kist meer fijn vindt.

Tegenwoordig mag het anders (uiteraard even los van de situatie dat er gesloten moet worden i.v.m. de conditie van het lichaam).
Sommige mensen sluiten al na 2 dagen, omdat het voor hen ‘goed is zo’.
Sommige mensen maken er een eigen afscheid van met muziek, speeches en een goed glas wijn. Je kan het helemaal inrichten zoals je zelf wil.
En sommigen sluiten zoals vroeger gebruikelijk was. Het is allemaal goed.

Wat we wel aanraden, is om tussen het sluiten en de uitvaart in ieder geval een nachtje te plannen. Het sluiten is een klusje van niets, maar is emotioneel misschien het meest ingewikkelde wat je ooit in je leven zal doen. Het sluiten is jouw eigen prive afscheid, het is de laatste keer dat je iemand ziet. De uitvaart zelf is over het algemeen het publieke afscheid.
Wij zijn er vaak niet bij, wij verstoren de privacy.

Bij een kist of mand sluit je de deksel, bij een wade sluit je de doeken.
Bij een kist kan je de situatie iets luchtiger maken door tekstjes, tekeningen en foto’s mee te geven aan de binnenzijde van de kist. Dit is een geweldig schoolbord! Je kan ook het bezoek in de week voor de uitvaart een stift geven om dingen op te schrijven. Dat kan zichtbaar op de kist, of als net gezegd aan de binnenzijde van de deksel, na het sluiten is dat een verborgen boodschap voor de overledene.
Als laatste draai je de schroeven dicht van de kist, strikt het lint of sluit de sluiting van de mand.
Bij een wade kan iedereen bloemen en briefjes leggen in de plooien van de stof.

‘Het sluiten’ is een moment waar je je een beetje op kan voorbereiden. Je sluit ook in je hoofd echt een periode af en dat helpt je later bij het verwerken van je verlies.