Tips voor het verstrooien van as

Geplaatst op Categorieën AlgemeenTags , , ,

Tips voor het verstrooien van de as.
Allereerst: Verstrooien mag niet binnen de bebouwde kom en daarbuiten is een vaak vergunning nodig. Plaats geen gedenkteken, dat is aanstootgevend naar anderen.

Bedenk van tevoren of je van de verstrooiing een speciaal moment wilt maken en hoe je dat wilt invullen.

Neem 4 dingen mee: een schaar, een schepje, een mooie 100% linnen of hennep doek en een mooie fles met water.

De schaar is ervoor om het eventuele dekseltje van de asbus af te kunnen halen en eventueel een zakje waarin de as is verpakt, open te kunnen knippen.

Strooi de as laag bij de grond of graaf een kuiltje waar de as in kan. De as kan je bedekken met bladeren.

Als je gaat verstrooien op het water, hou er dan rekening mee dat de as een tijdje op het water blijft liggen. Bloemblaadjes of bloemen kunnen dat beeld een beetje verzachten.
Je kan ook kiezen voor een zgn. zee-urn, deze urn kan je in het water laten zakken en valt na een aantal uren uit elkaar. Deze zijn bij het crematorium verkrijgbaar of op www.zee-urnen.nl.

Mocht je eventueel as op je handen of kleding krijgen, spoel het dan af met water en droog het met de rituele doek. Na afloop kan je de doek begraven of in het water laten zinken, het zal tot stof vergaan.

De asbus kan niet in de natuur achterlaten, maar het voelt misschien gek om die weer mee naar huis te nemen. Wanneer je een tas of zak meeneemt, kan je de bus daarin verpakken en in een vuilnisbak van je keuze weggooien.