Later herdenken of niet?

Geplaatst op Categorieën Algemeen, CoronaTags
Lees hier meer over het protocol met betrekking tot het Corona virus in de uitvaart

Op 16 maart zaten we met het team om de tafel om de gevolgen van de lockdown en bijbehorende regels met elkaar te bespreken. De regels waren uiteindelijk niet zo ingewikkeld, maar de uitwerking wel! Hoe zou het gaan om met video bellen een uitvaart te begeleiden? 30 mensen maximaal, hoe zouden families reageren?

We voorzagen een hoop ellende en kwamen gaandeweg op herdenkingen. Als het afscheid nu zo klein was, zouden mensen dan in later stadium een herdenking willen? We hadden het idee van wel en vroegen ons tevens af of mensen ons dan zouden inschakelen en hoe dat dan zou moeten qua personele bezetting.

Grappig genoeg blijken de meeste mensen helemaal geen herdenking te willen. Ze vinden het idee naar dat het nog wel eens heel lang zou kunnen duren eer je een ‘normale’ herdenking kan organiseren. Daarbij vinden veel mensen het ‘mosterd na de maaltijd’ en sommigen willen helemaal niet terug naar het afscheid nemen en alle verdriet wat daarbij hoort.

De mensen die het wel willen, zien het anders. Die willen graag nog met alle vrienden en familie het leven vieren van de overledene. En als dat pas over 2 jaar kan, dan is dat maar zo.

Hoe je er ook tegenaan kijkt, het is handig om een herdenking niet op de rouwkaart te zetten. Tegenwoordig worden er vaak 2 kaarten verstuurd, 1 uitnodiging voor het afscheid en 1 kennisgeving. Het voelt heel kaal om goede vrienden een kaart te sturen met ‘het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden’. De neiging is om daar een herdenking op te zetten om het te vergoelijken. Ons advies is: Doe het niet, je pint jezelf dan vast op iets waar je in later stadium misschien heel anders tegen aankijkt.