Om het lichaam te conserveren, is koelen de meest voorkomende methode (over andere methodes de komende weken meer).
Je kan koelen met een koelplaat of met gras.
Vroeger had men natuurlijk geen koelplaat. Dat was meestal ook niet nodig omdat je na 2 of 3 dagen al werd begraven. Je lag op bed en werd de dag van de uitvaart in de kist gelegd die de dag ervoor voor je was getimmerd. Het was wel vaak muf en warm in zo’n kamer en daarom werden er plaggen gras gestoken in de tuin en die werden met kluit en al onder het bed gelegd. Je kreeg dus eigenlijk een grasmat onder het bed.
Nu wordt dat nog steeds gedaan en het gras wordt bespoten met Silicea D8 (gemalen bergkristal), aangelengd met rozemarijn-melk.
Resultaat is een heerlijk frisse en vooral vredige kamer en onderzoek heeft uitgewezen dat de temperatuur in de kamer bij deze koelmethode minstens 1 graad koeler wordt.
———
De volgende tekst komt van de website van Charon uitvaartbegeleiding, zij baren regelmatig op met gras en kunnen je er meer over vertellen:
Zowel het gras, de rozemarijn, als het Silicea, een oplossing van fijngemalen Bergkristal, hebben een sterke verbinding met het licht.
Door de graszoden regelmatig goed te besproeien, minstens twee keer per dag, vindt er een actief verdampingsproces en fotosynthese plaats waarvoor warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Het gras neemt de warmte op. Na de uitvaart kunnen de graszoden weer teruggelegd worden in het grasveld. Het groeit tijdens de opbaring ook gewoon door….
Door gebruik te maken van het natuurlijk koelen met graszoden helpen we de ziel van de overledene om rustig het lichaam te verlaten. De periode tussen sterven en uitvaart is belangrijk voor de overledene. Het eigenlijke loslaten van de ziel van het lichaam zou een proces zijn van drie dagen.
De gedachte dat de overledene in deze tijd terugblikt op zijn of haar lichaam is al eeuwenoud. Rozemarijn is al evenzolang een mystiek kruid. Het is het symbool van nagedachtenis, vertrouwen en bestendigheid. In het oude Egypte werden takjes rozemarijn op de graftombes van de farao’s gelegd om hen te helpen hun vroegere leven te herinneren. Rozemarijn brengt niet alleen geliefden in herinnering, maar ook de herinnering aan onze eigen ware weg…
Het was eeuwenlang traditie in Europa je gasten takjes rozemarijn aan te bieden als bewijs van liefde en vriendschap.Het biedt bescherming (van persoon of huis) tegen invloeden van buitenaf.
Silicium bekrachtigt de werking van rozemarijn in helderheid, inzicht en bescherming. Een koepel van omhulling en vrede is voelbaar rondom de overledene.
Op hele warme, zomerse dagen, kan eventueel extra gekoeld worden door emmers ijswater in de hoeken van de kamer neer te zetten of koelelementen of flesjes ijswater bij de overledene te leggen.