Kinderen bij een uitvaart

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Kinderen
FB Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en omgeving

Wat kan wel en wat kan niet met kinderen rond een overlijden? Het is een veel besproken onderwerp en de komende weken zullen gaan over kinderen in diverse leeftijdsgroepen.

Maar eerst wat eigenlijk voor alle kinderen geldt:
De meeste kinderen weten heel goed wat ze kunnen handelen en wat niet. Als kinderen bang zijn, is dat meestal omdat de ouders bang zijn. Geheimen zijn erger dan de werkelijkheid, als je de fantasie de vrije loop laat, wordt het vaak gruwelijk, terwijl de realiteit anders is.

Laat kinderen rustig in- en uitlopen, ze beslissen zelf of en wanneer ze gaan kijken. Kinderen willen eigenlijk altijd zien wat voor kleding iemand aan heeft. Laat het zien, til de deken op en laat zien dat oma lekkere warme sokken aanheeft! Ze willen vaak de overledene aanraken, laat het gaan. Kinderen zoeken voor alles een bewijs, dat hoort bij opgroeien.

Er is 1 ding wat je niet moet doen en dat is zeggen dat de overledene ligt te slapen. Moet je je voorstellen wat er dan in zo’n klein hoofdje omgaat als het ’s avonds moet gaan slapen. Dan wordt je de volgende dag misschien niet meer wakker…

Iedere uitvaartonderneming heeft boekjes met uitleg voor de kinderen en uitleg voor de ouders. Er is tegenwoordig veel aandacht voor rouw bij kinderen en jongeren, dat is fijn.

Hieronder wat boekjes die ik kan aanraden en die je in de boekwinkel kan kopen:
Nijntje: lieve oma pluis (1 – 2 jaar)
Kikker en het vogeltje (1 – 7 jaar)
Derk Das blijft altijd bij ons (voor iedereen)