Hergebruiken van grafstenen

Geplaatst op Categorieën AlgemeenTags , , , , ,

Wist je dat tegenwoordig de meeste stenen uit China komen? We bestellen met elkaar tonnen aan steen voor een monument op een graf of urnenkelder. Dit wordt allemaal verscheept naar Nederland en is uiteraard voor het milieu heel belastend.

Greenleave, een initiatief van een aantal uitvaartondernemingen om duurzaamheid te bevorderen, heeft een tijdje terug een initiatief gelanceerd wat nu echt goed gaat lopen: Circle Stone. gemeente Gooise Meren heeft zich hierbij aangesloten net als de bond van steenhouwerijen!

Kortweg komt het erop neer dat als de nabestaanden aan het einde van de huurtermijn, de huur niet meer willen verlengen, een graf wordt opgeruimd. De beheerder vraagt dan aan de familie wat er met het grafmonument moet gebeuren. Als ze deze niet meer willen hebben, kan de steen worden hergebruikt. De steenhouwer haalt dan een laagje van de steen af waar de namen ed op staan. De grafsteen is dan weer als nieuw!
Dat geldt uiteraard niet alleen voor stenen uit China, maar voor alle monumenten van steen.

Soms kan je grote dingen bereiken, met een simpele oplossing. Dit is zo’n goed initiatief! Laten we er met elkaar aan meewerken, alle beetjes helpen!

Meer informatie vindt je op Circle Stone