haren met DNA

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Verzorging en opbaringTags ,

Sinds een half jaar nemen wij een paar haren af van de overledene. Dit doen we uiteraard alleen met toestemming van de familie. Deze haren zijn tot een aantal jaren na dato bruikbaar voor DNA onderzoek. Hoe lang het echt bruikbaar is, is nog niet bekend.

Bij erfelijke ziektes is het handig is om DNA te kunnen onderzoeken van andere familieleden. Na overlijden is dit de laatste kans op het verzamelen van DNA.

Een tijd terug zat ik te kijken naar een serie over forensisch onderzoek, waarin werd verteld hoeveel er al kan op het gebied van DNA onderzoek. De volgende dag zijn we gelijk haren gaan afnemen. Waarbij we de eerste keer de fout maakten om haren af te knippen.

Na overleg met een gespecialiseerd laboratorium, bleek dat de wortels van de haren nodig zijn. Sindsdien doen we dat, waarna we op advies van het lab de haren in een papieren envelopje doen om het te bewaren. Het envelopje geven we aan de opdrachtgever van de uitvaart. Deze heeft daar ook officieel toestemming voor gegeven.

Er is nog bijna niemand die het doet, maar ik hoop dat iedereen zich snel bewust wordt van de nieuwe mogelijkheden. Mocht je het zelf eng vinden om wat haren af te nemen, vraag het dan aan de uitvaartbegeleidster.
En bewaar het in papier, niet in plastic!