De laatste verzorging: Met water en zeep?

Geplaatst op Categorieën Algemeen

Bij de verzorging van overledenen gebruikt de ene uitvaartondernemer water en zeep en de andere verzorgingsdoekjes. Is het ene beter dan het andere?

Nee, het kan allebei, alleen gaan we er tegenwoordig vanuit dat zeep schadelijk is voor het vetlaagje op de huid. Dat vetlaagje is nodig om de huid in goede conditie te houden. Door het koelen van het lichaam + het feit dat de overledene geen vocht meer binnenkrijgt, droogt de huid erg uit.

Het is goed om na de verzorging de huid helemaal in te smeren met een bodylotion of huidolie. Dat kan uiteraard ook als er verzorgd is met doekjes. Het kan heel fijn zijn om je lief heel zachtjes te masseren met creme of olie, het is een mooi afscheidsritueel.

De dagen vanaf overlijden tot de uitvaart, in ieder geval de eerste 3 dagen, verzorgen wij de overledene iedere dag met dagcreme op de zichtbare delen, om de huid mooi en zacht te houden. Vaak doen we dat samen met de intimi. Mocht je dat zelf willen doen, doe het heel zachtjes zonder wrijven, en gebruik een ‘niet vette’ creme.