De afgelopen weken heeft het af en toe gevroren en elk jaar weer vragen mensen dan hoe het dan gaat met begraven. Kan dat wel bij strenge vorst?
Op de meeste begraafplaatsen hebben ze matten, ze lijken op de blauwe matten die worden gebruikt bij gymnastiek. Hier zijn ze groen en de beheerder van de begraafplaats legt matten op de plaatsen waar nieuwe graven zullen komen. Deze matten beschermen de grond tegen de ergste vrieskou.
Bij strenge vorst bevriest soms de bovenste laag van de grond toch nog tot zo’n 15 cm diep. Maar een graf wordt bijna altijd gegraven met behulp van een graafmachine en die machine komt daar makkelijk doorheen. Begraven kan dus hier altijd.
Wat wel anders is bij vorst, is dat de graven worden gedolven met een graf ertussen. Waar normaal gesproken wordt begraven ‘op rij’, dus iedereen keurig naast elkaar, wordt nu steeds een plek open gelaten. Die plek wordt weer ingevuld als de vorst uit de grond is.
Dit kan niet in landen waar het langdurig vriest in de winter. In Scandinavie moet er soms weken gewacht worden tot de uitvaart kan plaatsvinden. In de Alpen hebben boerderijen hoog in de bergen altijd een kist op zolder staan. Mocht er iets gebeuren, dan kan de overledene altijd respectvol in de kist worden gelegd. De kist wordt dan weer op de zolder geplaatst waar het koud is en bij de eerstvolgende mogelijkheid begraven.