Afscheid bij de crematie-ruimte

Geplaatst op Categorieën AlgemeenTags , , , , , , ,

Steeds vaker vindt het afscheid plaats ‘op locatie’ en niet in de aula van een crematorium. Maar uiteindelijk moet de overledene toch worden overgebracht naar de crematie-ruimte. De uitvaartbegeleidster kan dat zelf doen, zonder familie. Of de familie gaat mee.

Als de familie meegaat, verschillen de mogelijkheden per crematorium:
Sommige crematoria hebben de mogelijkheid om mee te gaan naar de crematieruimte, aantrekkelijk gemaakt. Ze hebben de muren een kleurtje gegeven, kunst opgehangen en soms zelfs een kamer gemaakt naast de crematie-ruimte voor ontvangst en eventueel voor verblijf van hen die de oven niet willen zien. Ondanks alles blijft de crematieruimte een ongezellige omgeving, maar ze hebben echt hun best gedaan.

Welke faciliteiten de diverse crematoria hebben, weet de uitvaartbegeleidster en ze kan je adviseren in de mogelijkheden die het beste bij je passen.

Eigenlijk kan je bij alle crematoria voor de deur afscheid nemen, dan zie je de oven dus niet.
De volgende stap is dat je afscheid kan nemen in de crematie-ruimte, dan zie je de oven wel, maar die blijft dicht.
De laatste stap is dat je daadwerkelijk bij de ‘invoer’ aanwezig bent, dan gaat de oven dus open.

In de oven zijn geen vlammen, de kist of mand vat zelf vlam door de warmte van de stenen van de oven. De kist of mand wordt door het systeem in de oven geschoven, waarna de deur van de oven weer dicht schuift. In totaal is de deur zo’n 8 – 10 seconden open. Afhankelijk van het gebruikte hout (droog of niet) en de temperatuur van de oven (in de middag is de oven heter dan in de ochtend), kan de kist of mand vlam vatten terwijl de deur nog open is.
Ik laat altijd van tevoren foto’s zien, zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren.

Bij crematorium Den en Rust kennen we het ‘afscheid op het pleintje’. Daar is op de natuurbegraafplaats een pleintje waar we de kist neerzetten. We laten de nabestaanden dan even alleen en als we terugkomen, nemen de medewerkers de kist of mand over het kronkelende pad mee door het bos naar de crematie-ruimte. De nabestaanden kijken hen dan na bij wijze van afscheid. Er komt hier dus niemand in de buurt van de crematieruimte.

Kortom, er is heel veel mogelijk, vraag ernaar!