19 september 2022 de uitvaart van Queen Elisabeth II

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, VerhaaltjesTags , ,
Alma Uitvaartzorg is de uitvaartonderneming van Naarden en het Gooi

Het wordt een bijzondere historische dag vandaag: De begrafenis van koningin Elizabeth. Het komt zelden voor dat een groot deel van de wereld een uitvaart volgt. Überhaupt is het een vreemd idee dat sommige mensen over echt de hele wereld bekend zijn.

Vorige week vroeg ik mij af of ze gebalsemd zou worden of dat ze thanatopraxie zou krijgen. Het lijkt er toch op dat ze is gebalsemd. Daarbij ligt ze in een loden binnenkist, met daaromheen een eikenhouten buitenkist. Arme dragers, het geheel weegt zo’n 300 kilo. Een loden kist is in Nederland overigens verboden.

De afgelopen week was voor mensen in het uitvaartvak fascinerend. Het is de eerste staatsbegrafenis sinds  Winston Churchill werd begraven in 1965. Er zijn daar mensen ongelofelijk hard aan het werk om alles goed te laten verlopen.

Neem alleen al het wake houden, waarbij om de 20 minuten mensen elkaar afwisselen. De leden van het koninklijk huis hebben mogen oefenen; waarschijnlijk de eerste dag bij het opbouwen van de hal. Prominente gasten die invliegen, landen, in een hotel slapen, 10 minuten bij de wake mogen zijn, weer naar hun hotel worden gebracht etc…. Een ongelofelijk ingewikkelde operatie, mede qua beveiliging.

Het geheel oogt zo geolied, vol traditie, als Engeland betaamt. In onze ogen misschien heel erg ouderwets, maar we kijken er naar met bewondering.

Een ding vragen we ons af; hoe kan het dat de koningin werd overgebracht naar Edinburgh in een Mercedes? Blijkbaar was de Rolls-Royce niet beschikbaar, maar wat was daar dan mee? Dat blijft een kleine vraag die waarschijnlijk nooit beantwoord zal worden.