Rouw

Ditmaal een column over rouw, en dan met name rouw bij het verlies van een partner.

Eerst eens even een paar vooroordelen opruimen: Rouw is niet over na 1 jaar + 10 dagen. ‘Alle seizoenen moeten eroverheen’.... ja en daarna duurt het nog een hele poos. De meeste mensen die in diepe rouw zijn, ervaren het 2e jaar als zwaarder dan het 1e jaar. Pas daarna wordt het zachter, de scherpe kantjes gaan ervan af. En rouwende mensen huilen echt niet de hele dag, ze kunnen ook nog lachen!

Na een overlijden is het voor veel mensen alsof een deel van hen is geamputeerd. Je leven met de ander, ook al leefde je allebei zelfstandig naast en met elkaar, blijkt vaak veel meer vervlochten dan ooit gedacht. Het ‘maatjes gevoel’ wat je met niemand anders had, is weg. Je moet je leven opnieuw uitvinden zonder de ander en dat is ongelofelijk ingewikkeld en kost heel veel tijd.

Rouw is voor iedereen anders en dat maakt het ook zo ingewikkeld voor buitenstaanders. Rouwenden denken vaak dat de ander telepathisch is, ‘dat begrijpen ze wel’, terwijl het echt niet altijd duidelijk is wat de rouwende nodig heeft.
Overwin uw schroom en zeg dat u niet goed weet wat u kan doen, maar dat u het vreselijk vindt en u er voor de ander wil zijn. Luisteren is vaak genoeg, het verhaal moet 100 keer worden verteld.
Weet u niet wat u moet schrijven aan degene die rouwt? Schrijf dat u geen woorden weet, maar dat u wel wil laten weten dat u in gedachte bij hen bent.
Weet u niet wat u moet doen? Bied aan om te koken, het gras te maaien of op een vast tijdstip samen te gaan fietsen. Er ‘zijn’ is vaak al genoeg. En overdag gaat het allemaal wel, maar de avonden zijn stil, de weekenden leeg en alleen eten vindt bijna niemand leuk.

Toegegeven, rouwenden zijn vaak moeilijk om mee om te gaan, ze geven zelf niet aan hoe het met ze is. Maar dat komt omdat ze het vaak niet kunnen. Dat hoort bij rouwen.
Ze ontvangen graag 10 telefoontjes per dag, maar zijn niet in staat om terug te bellen.
Ze krijgen graag post, maar zijn te moe om terug te schrijven.

Ze krijgen graag bezoek, maar zijn soms liever alleen.
Rouwenden moeten leren om aan te geven wat ze nodig hebben, en zij die eromheen staan... Hou vol!

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op http://www.almauitvaartzorg.nl
Barbara Alma 


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »