Manden

Het is alweer een tijdje terug dat u van mij hoorde. Door de drukte lukte het niet om een stukje te schrijven.

Ooit heb ik het gehad over kisten en waden, maar het onderwerp manden is blijven liggen. Op de uitvaarbeurs in Spant! op 23 maart jl. waren veel bezoekers met vragen over manden, vandaar deze column.

Manden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei vormen. Net als een kist moet een mand passen bij de persoon. Na het sluiten van het deksel wordt de mand de personificatie van de overledene en het is heel fijn als je weet dat de overledene het mooi zou hebben gevonden.

Er zijn manden van wilgentenen, bamboe, ananasblad en bananenblad. Effen of met ingeweven patronen. Ovaal of rechthoekig, tegenwoordig is er een enorm aanbod. De binnenkant is meestal bekleed met ongebleekt katoen, maar mensen bekleden de mand ook wel eens met eigen stof.
De manden hebben net als een kist een bodemplaat en een deksel.

Ze hebben vaak een eco keurmerk en zijn fairtrade. Ze worden met de hand gevlochten en kosten, in tegenstelling tot wat mensen denken, door het vele handwerk net zo veel als een kist.

Sommige mensen vinden een mand niet passend, ze vinden het ‘te alternatief’, maar vinden een kist veel te dicht en benauwd. Zij zouden eens kunnen kijken naar een ‘Loom’ mand, van de bekende ‘Loom’ stoeltjes. Het is een wat ‘nettere’ gladdere mand die bij veel mensen in de smaak valt.

Mocht u kiezen voor begraven, dan is een mand geen enkel probleem. Mocht u kiezen voor cremeren, dan worden manden in bijna ieder crematorium geaccepteerd.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op http://www.almauitvaartzorg.nl. Daar ziet u op de pagina foto’s en adressen diverse foto’s van manden staan onder het kopje ‘kisten’ ‘ambachtelijk/eco’.

Barbara Alma 


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »