Kisten en Wades

Ik hoor vaak zeggen: “Doe mij maar in de goedkoopste kist, alles wordt toch verbrand.”
Daar ben ik het niet helemaal mee eens, wat weer een mooi onderwerp is voor deze column.

Een kist moet passen bij de persoon. Na het sluiten van het deksel wordt de kist de personificatie van de overledene. Het is heel onbevredigend als die er heel anders uitziet dan wat de overledene mooi had gevonden.

Dat de kist bij de overledene moet passen, is ook de reden dat er tegenwoordig soms kisten worden beschilderd, of dat alle genodigden er iets op mogen schrijven. Als de familie de buitenkant ‘mooi’ wil laten, is de binnenkant van het deksel een prachtig schoolbord om van alles op te schrijven en om tekeningen en foto’s op te plakken.

Tegenwoordig is er keuze uit heel veel verschillende soorten kisten.
Naast de grote kistenfabrieken, die min of meer standaardkisten leveren, zijn er ook kunstenaars die kistenmaker zijn geworden en fabriekjes die kunst zijn gaan maken. Als u een wat duurdere kist wilt, dan kan bijvoorbeeld de hobby van de overledene worden uitgebeeld: zo is er een kist in de vorm van een biljarttafel. Nu lacht u misschien, maar die kist ziet er prachtig uit! Heel respectvol, maar passend bij degene die blijkbaar biljarten als passie had.

Kisten worden meestal gemaakt van spaanplaat (met een folie- of een fineerlaagje) of van massief hout. Maar ook van bijvoorbeeld karton, bamboe, riet of vilt. Er wordt steeds meer gewerkt met verantwoorde materialen, waar mogelijk met FSC-keurmerk en van milieuvriendelijke grondstoffen.
Vroeger was de voering van glimmend satijn, nu vaak van ongebleekt katoen.

Bij begraven is de verwachte levensduur van een kist van spaanplaat ongeveer één jaar, gemaakt van vuren tien jaar en van eiken vijfentwintig jaar.

Wade
Móet je in een kist of mag het ook anders?
Het kan anders, het mag ook met een doek: een wade.
Er worden ‘officiële’ wades verkocht, maar in feite voldoen alle doeken, als ze maar groot genoeg zijn. Het lichaam moet totaal bedekt zijn wanneer het gecremeerd wordt of begraven. Daarbij moet het lichaam ondersteund worden door een opbaarplank van hout of van wilgentenen.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of mail naar Barbara Alma (http://www.almauitvaartzorg.nl


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »