Drukwerk: vervolg

Vorige keer vertelde ik over de rouwkaart, maar er is nog veel meer drukwerk rond een uitvaart.

Bij een uitvaart wordt altijd een condoleanceregister neergelegd. Dat kan een register van de uitvaartondernemer zijn, maar u kunt ook zelf een mooi boek met blanco bladzijdes kopen. Wel is het
bij een grote uitvaart handig om een aantal registers neer te leggen. De ondernemer heeft een losbladig systeem waarmee hij van alle losse bladzijdes één boek kan maken.
Niet iedereen stelt prijs op een register. Een nieuwigheidje is een condoleancekaartje: een inlegvel dat met de rouwkaart wordt meegestuurd en die bij de uitvaart worden verzameld. Hierop kunnen mensen een persoonlijke boodschap kwijt, en hun adresgegevens.

Soms wordt ervoor gekozen een advertentie te plaatsen. Dat kan in het lokale blaadje, de regionale krant of in een landelijke krant. Bij lokale bladen is het handig om te bedenken of het blad eerder uitkomt dan de datum van de uitvaart. Bij landelijke kranten moet u denken aan de kosten: deze bedragen gauw 2000 euro.

Wat veel mensen niet weten, is dat kranten een eigen opmaak hebben, die vaak afwijkt van de kaart. U kunt kiezen voor dezelfde opmaak als de rouwkaart, maar dat is duurder.
U kunt wel kiezen voor diverse soorten kaders: dik, dun etc. Denk ook eens aan een kaderrand gevormd door tekst in plaats van een lijntje: prachtig!

Wanneer u ook een programmaboekje of liturgie maakt, is het mooi als het in dezelfde sfeer wordt gedrukt als de kaart: dezelfde papierkleur, hetzelfde lettertype, misschien dezelfde foto op de omslag.

Het katholieke bidprentje wordt tegenwoordig ook gebruikt bij niet-religieuze uitvaarten.
Als ‘in memoriam’ kaartje wordt het soms gegeven aan het begin van een afscheid. Men vindt het dan prettig om een foto van de overledene in de handen te hebben. Aan de binnenzijde staat een kort ‘in memoriam’ en op de achterzijde een tekstje om de genodigden te bedanken voor hun komst.
Ook hier geldt weer dat het mooi is om dit op te maken in dezelfde sfeer als de rouwkaart.

4 tot 6 weken na de uitvaart worden vaak dankkaartjes verstuurd. Dankkaartjes zijn niet verplicht, ze worden vaak gedrukt om de nabestaanden te ontlasten. Het scheelt heel veel schrijfwerk, eventuele persoonlijke dankteksten kunnen naast de gedrukte tekst worden bijgeschreven.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op http://www.almauitvaartzorg.nl
Barbara Alma 


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »