Orgaan- en weefseldonatie

Mensen hebben verschillende redenen om al dan niet donor te willen zijn. Voorstanders zien orgaandonatie als levensreddend middel en willen zelf ook een donororgaan kunnen krijgen. Maar er zijn ook mensen die liever niet willen ingrijpen in het proces van sterven of die om religieuze redenen kritisch naar donatie kijken.

Artsen mogen alleen organen en weefsels gebruiken als zij daar toestemming voor hebben gekregen. Die toestemming kunt u als donor geven door u te registreren in het Donorregister. De nabestaanden kunnen orgaandonatie niet tegenhouden als de overledene geregistreerd staat! Als er geen registratie is, kunnen de nabestaanden wel toestemming geven.

Mocht u zich willen registeren dan kan dat op http://www.donorregister.nl of schriftelijk door een registratieformulier in te vullen; deze liggen bij het stadhuis, de ziekenhuizen ed.
U kunt hierop ook aangeven dat u persé géén donor wilt zijn of welke organen u wel of niet ter beschikking wilt stellen.
Bespreek uw registratie met uw nabestaanden, het is naar als ze daar ineens mee worden overvallen als het zover is.

Orgaandonatie is pas mogelijk als iemand hersendood wordt verklaard en kan alleen wanneer iemand
in het ziekenhuis is overleden: Organen hebben zuurstofrijk bloed nodig om geschikt te blijven voor transplantatie. In een ziekenhuis kan de donor kunstmatig worden beademd, waardoor het hart blijft kloppen, wat weer zorgt voor zuurstof in het bloed. (Weefseldonatie kan wel als iemand thuis overlijdt). Het daadwerkelijk sterven gebeurt in de operatiekamer vóórdat de orgaandonatie plaatsvindt. De nabestaanden zijn dus niet bij het daadwerkelijke sterven aanwezig.

Het uitnemen van de organen en weefsels gebeurt heel zorgvuldig en respectvol en de overledene kan gewoon worden opgebaard. De uitvaart hoeft voor donatie niet te worden uitgesteld.

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting http://www.transplantatiestichting.nl / Stichting Bezinning Orgaandonatie http://www.orgaandonatie.biz

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op http://www.almauitvaartzorg.nl. Barbara Alma 


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »